Cultuurtip: Raymond Pettibon in Bonnefanten

Omvangrijk retrospectief van beroemde Amerikaanse kunstenaar

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 14 juli 2017

Wie dezer dagen een bezoek brengt aan de concerten van André Rieu op het Vrijthof (of om een andere reden in Maastricht is) en wat van zijn tijd op een leuke manier wil spenderen, zou kunnen overwegen om ook een bezoek te brengen aan het Bonnefantenmuseum. Daar is nog tot 29 oktober een omvangrijk retrospectief  te zien van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon.

De tentoonstelling A Pen of All Work omvat ruim 700 werken van zijn hand die sinds de jaren ´60 zijn gemaakt. A Pen of All Work was tot voor kort te zien in het New Museum in New York.

Het is voor het eerst sinds vijftien jaar dat Pettibon (1957, Tucson, VS), een van de centrale figuren binnen de Amerikaanse hedendaagse kunst, weer met een solotentoonstelling in Nederland te zien is. Volgens kenners laat zijn omvangrijke oeuvre zich lastig in een hokje plaatsen en vormt het als het ware een buitencategorie binnen de kunst.

Sinds het einde van de jaren '70 vervaardigde de Amerikaanse kunstenaar meer dan 20.000 werken, uiteenlopend van tekeningen, kunstenaarsboeken en ontwerpen voor platenhoezen tot omvangrijke installaties. In de jaren ´80 genoot hij een status als cult-held in het circuit van de punkrock in L.A. Zijn ontwerpen sierden lp's en flyers van legendarische bands als Sonic Youth en Black Flag.

De wereld van de kunstenaar wordt bevolkt door uiteenlopende personages uit de Amerikaanse geschiedenis van de vorige eeuw, zoals sekteleider Charles Manson, animatiefiguur Gumby, Superman en verschillende voormalige presidenten.

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram