Wat kunnen toiletten ons leren over design?

Cube Design Museum heeft de antwoorden

Donderdag 13 juli 2017

Vergeet bij het bezoeken van André Rieu in Maastricht niet een bezoekje te brengen aan het Cube Design Museum in Kerkrade, het eerste designmuseum van Nederland. Hoewel het lijkt dat het een imposante doos is zonder ramen, voelt dit robuuste oriëntatiepunt nog steeds fris en eigentijds, en dat  is helemaal in lijn met het doel van het museum.

,,We richten ons op ontwerp voor menselijke behoeften”, zegt regisseur Hans Gubbels. Met andere woorden: hoe kan ontwerp helpen betere wereldwijde levensomstandigheden te creëren. De huidige tentoonstelling heeft de naam: Everything You Always Wanted To Know About Toilets, maar we waren afraid to ask of dit een goed voorbeeld was voor het maken van een statement. We hebben gebruikgemaakt van zowel historische als futuristische voorwerpen: een ‘showpiece’ als het draagbaar toilet van koning William III (1849-1890) staat naast een modern object als een aangesloten slim toilet.

 

Maar hoe heeft ons toilet betrekking op het ‘ontwerp’ voor menselijke behoeften? ,,In elk aspect’ verzekert Gubbels. Hij vervolgt: ,,Design is cruciaal, vooral wanneer het aankomt op het toilet. We gebruiken het iedere dag, meerdere keren. ‘Pee and Poo’ hebben een grote impact op belangrijke sociale problemen als hygiëne en inkomensongelijkheid. Meer dan een miljard mensen hebben zelfs geen toegang  tot een fatsoenlijk toilet, waardoor jaarlijks meer dan 150 miljoen kinderen sterven.  Dat is meer dan door malaria en aids gecombineerd. Daarnaast kunnen we aan een toilet culturele verschillen en technische innovaties zien. Denk er eens over na: Waarom hurken ze in India? Hoe ziet ons toekomstig toilet eruit?”

 

Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen ook deelnemen aan uitdagingen in de designlabs. Dat zijn publieke ruimtes waar internationale studenten weken aan echte zaken. Ze vragen bezoekers vragen naar hun mening. Een groot bord toont de verassende resultaten, waaronder een toilet met wifi, een broek met ingebouwd urinoir of zelfs een ‘duo toilet’.

 Lab coördinator Anja Köppchen legt uit: ,,We dagen de bezoekers uit om te denken over design door interactie met onze jonge ontwerpers. En deze aanpak is succesvol gebleken. Ze realiseren zich al snel dat ze in het onderzoeksgebied van het museum zijn aangekomen, raken geïnteresseerd en stellen vragen. Het is een win-win situatie, omdat ze daardoor onze studenten stimuleren om meer onderzoek te doen.”

Lees ook