Buiten dezelfde luxe als binnen

Gemak dient de luxe (en ongeduldige) buitenmens

Vrijdag 14 juli 2017

Pizzaoven? Check! Jacuzzi? Check! Vloerverwarming? Check! Dit jaar willen we buiten hetzelfde comfort als binnen. Dus creëren we luxe buitenkeukens, buitenbadkamers en buitenlivings dat het een lieve lust is, voorzien van de nieuwste snufjes en materialen. En dankzij slimme overkappingen kunnen we ook op druilerige dagen outdoor blijven genieten van al dit fraais.

PREFAB
In onzekere tijden zoeken we naar nieuwe veiligheid. Die vinden we in de natuur maar ook thuis, waar we steeds meer vrije tijd doorbrengen. Daarom zijn tuinen tegenwoordig een verlengstuk van onze binnenruimtes. Volgens Cécile Cremer, future thinker van Wandering the future zijn prefab tuinen helemaal 2017: „Met name de jongere generaties willen geen jonge plantjes meer maar volwassen planten en bomen. Deze convenience trend bevestigt hun hang naar onmiddellijke behoeftebevrediging. Als tegentrend zie je realism waarbij puur en echt de boventoon voeren. Hier mag de natuur, ook onkruid, juist haar gang gaan. Deze perfectly imperfect tuinen zien we meer bij volwassener generaties die een sterkere behoefte voelen om een tegenantwoord te zoeken op de snelle technologische ontwikkelingen.”

LEVENDE TUIN
Een andere trend is de levende tuin. Marie-Claire Buhler, tuinstyliste van Intratuin Maastricht: „Mensen willen weer meer groen en beleving in hun buitenruimte. Groene daken bestaande uit panelen van vetplantjes en kweekkassen voor groenten en kruiden zijn nu erg populair. Maar ook het insectenhotel, een kastje dat je in je tuin hangt om bijvoorbeeld bijen, lieveheersbeestjes of vlinders aan te trekken hoort bij deze trend van biologisch tuinieren. Qua materialen is terracotta terug van weggeweest.”

TOTALE ONTZORGING
Tuineigenaren willen wel de lusten, maar niet de lasten. Schoffelen is uit, onderhoudsvrij is in. Roderick van Rooijen, eigenaar van Tuin- en Landschapsarchitecten Buro Van Rooijen gaat nog een stap verder: „Onze klanten willen totale ontzorging van ontwerp tot en met realisatie, inclusief de afwerking met alle accessoires zodat ze meteen optimaal kunnen genieten als het klaar is. Deze trend vertaalt zich ook in hoogwaardige materialen. Buitenmeubels zijn nu zelfs mooier dan wat we binnen hebben staan. De stoffen zijn waterafstotend en uv-, chloor- en zelfs zonnebrandcrèmebestendig en dankzij quick dry foam na een regenbui zo weer opgedroogd.”

WATERVALLEN
Ook in de tuinbranche is er genoeg te beleven op het gebied van gadgets. Zo zijn er design warmtelampen met muziek via blue tooth, watervallen met ledverlichting, vloerverwarming voor je terras, zwembad- en maairobots en jacuzzi’s die je kunt bedienen via een appje op je telefoon zodat je bij thuiskomst lekker heet kunt poedelen. Maar er zijn ook rookovens, overkappingen met automatische lamellen die open en dicht kunnen kantelen zodat je water-, wind- en sneeuwdicht van je terras kunt genieten en zelfs diepgevroren bomen. Door invriezing gaat het organisch leven dood zonder rottingsproces, waarna de boom met stam en takken bij de klant weer wordt ‘opgebouwd’ en er nepbladeren aan worden bevestigd. Misschien een idee als je in de herfst liever niet met die bladblazer aan de gang wilt.

GLOW IN THE DARK STENEN
Ook zwembaden gaan met hun tijd mee en passen perfect binnen de wellnesstuin, die vitaliteit, ontspanning én energie uitstraalt. Roderick van Rooijen: „Tegenwoordig kan elke zwembad-tegel maatwerk zijn. Nieuw en uniek is een ongelijke zwembadrand met glow in the dark stenen in combinatie met een hoogwaterlijn, waardoor het water veel dichter bij de rand staat. Een automatisch roldek met solarlamellen zorgt ervoor dat het water extra opwarmt als het dek dicht is.” Hou je meer van puur is het natuurzwembad een optie. Dit oogt als een vijver en blijft schoon dankzij mineralen en planten. Welke trend je ook kiest, onze tuin is in 2017 verworden tot een intiem en luxe toevluchtsoord. Dus rol je yogamat uit naast dat Boeddhabeeld, gooi die Wagyu-steak op je Big Green Egg en nip aan de Moët & Chandon in je buitenbubbelbad. Het is voorjaar!

Lees ook