Automotive in Limburg

Xavier Maassen is trots op wat gebeurt

Auteur: Xavier Maassen
Dinsdag 18 juli 2017

Steeds meer kom ik erachter hoe de automotive-sector leeft in Limburg. Tal van initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. De basis hiervoor is deels de overname van VDL van de fabrieken in Born, maar er is zo veel meer te beleven op gebied van automotive in Limburg.

Bedrijven als AFTC, MGG, Code Product Solutions en Kupron timmeren al jarenlang aan de weg in de automotive-industrie. Deze bedrijven, die alle toeleverancier zijn voor voornamelijk de Duitse automerken, zijn stuk voor stuk parels in Limburg op het gebied van innovatie. Ook bij Brightlands Chemelot Campus zijn er bedrijven en instituten met wereldwijde expertise en passie voor smart materials en duurzame en slimme fabricage.

Daarnaast is Hogeschool Zuyd volop in de race voor deelname aan Formula Student, een autorace voor zelfgebouwde racewagens door hogescholen en universiteiten. In dit project, genaamd project Fuze, komt de veelzijdigheid van Limburg met zijn kennis en kunde naar boven. De auto wordt grotendeels geprint met een grote 3D printer. Ook worden nieuwe materialen met state-of-the-art producten verlijmd.

Nieuwe initiatieven zijn er ook op het gebied van energietransitie en elektrische mobiliteit: met een bidbook in de maak voor het bouwen van een Tesla-fabriek in Limburg, de ambitie om een Formule E-race (een tegenhanger van de Formule 1, waar wordt gereden met elektrisch aangedreven wagens) te realiseren in Limburg en het LIOF dat zich ook hard maakt voor de maakindustrie. Wist u dat er meer dan 60 automotive bedrijven zijn in Limburg en dat deze voor 70 procent een auto kunnen maken?

Kortom er is veel in beweging op het gebied van automotive in Limburg. Ik vind dat dit te veel op de achtergrond gebeurt, en dat de burgers hier niet veel van mee krijgen. Maar een ding is zeker: we mogen trots zijn op Limburg en op alles waar in deze provincie aan wordt gewerkt voor de toekomst van de mobiliteit.

Lees ook