Horeca mag geen vluchtroute zijn voor drop-outs

‘Haast je als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt’

Woensdag 26 juli 2017

‘Haast je als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt’ is een goede regel om je aan te houden wanneer je werkt in de horeca. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is de horeca keihard werken. Een restaurant of Bed & Breakfast runnen is helaas niet zo romantisch als op televisie, al kan het wel net zo leuk zijn als je goed je best doet. Want je best doen moet je zeker.

Eén keer in de zoveel tijd is het raak. Je zit in een treincoupé en je onbekende overbuur (meestal een vrouw) probeert een gesprek met je aan te knopen. Normaal ben ik wel in voor een leuke babbel, maar tijdens sommige treinritten geniet ik liever van mijn eigen gedachten dan van die van een ander.

De mevrouw die onlangs tegenover me zat wilde van alles van me weten: waar ik naartoe ging, waar ik vandaan kwam en wat voor werk dat ik deed. Toen ik haar vertelde dat ik in de horeca werkte, was dit voor haar het moment om over te schakelen op haar eigen levensverhaal.

De mevrouw vertelde me over haar kleinzoon. Hij zat op het mbo en wilde niet leren. ,,Leren is gewoon niet voor hem weggelegd”, zei ze. ,,Hij is wel heel goed met mensen en maakt snel contact met vreemden.” ,,Net zoals zijn oma’’, dacht ik snel.

Ze vertelde me dat zijn ouders eraan dachten hem naar een horecaopleiding te sturen, juist omdat hij zo goed met mensen was.

Natuurlijk, het sociale aspect is belangrijk in de horeca, maar discipline is net zo belangrijk. De horeca wordt naar mijn mening te snel gezien als een alternatief voor mensen die niet willen of kunnen leren en dat is fout.

Serveren, mensen inchecken in een hotel of achter de bar werken: het wordt vaak gezien als een beetje leuk glimlachen en een beleefd gesprek met mensen aanknopen. Toch is er soms veel discipline voor nodig om die glimlach tevoorschijn te toveren of dat ene gesprek te beginnen. Daarnaast zijn er procedures te volgen en is er doorzettingsvermogen nodig om de verwachting van de gast waar te maken, of liever nog te overtreffen.

Naar mijn mening kan een horecazaak niet zonder discipline en dit zal zeker ook gelden voor andere sectoren. Gasten merken het direct als er geen discipline is. Personeel dat aan de bar hangt en je bij binnenkomst niet begroet, kwaliteit die de ene keer wel goed is en bij een volgend bezoek niet, of werkkleding die niet gestreken of gewassen is.

Op tijd komen is ook erg belangrijk in de horeca. Bij veel restaurants en hotels moet het personeel tien minuten voor aanvang van zijn of haar shift aanwezig zijn. Het zijn misschien maar tien minuten, maar als er zich een probleem voordoet dan heb je die extra tien minuten zeker nodig: haast je als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt.

Als je in de gastronomie of hotellerie werkt moet je je eigen behoeften aan de kant zetten en het geluk van de gast boven je eigen welbevinden plaatsen. Een gast heeft er echt geen boodschap aan dat je een kater hebt, dat je een maand achter ligt met de boekhouding of dat je de vorige nacht tot drie uur glazen af hebt moeten wassen. Het is een aspect dat velen snel vergeten als ze in de horeca gaan werken. Wanneer je een B&B hebt moet je ook achter de wc-pot schrobben en een volledig ontbijt klaarmaken, ook als er maar twee personen in je pension verblijven.

Zoals je wellicht kunt begrijpen is sociaal zijn – en een leuk gesprek kunnen aanknopen – maar  één van de eisen voor het hebben van een succesvolle loopbaan in de horeca.

 

Ik heb mijn mening niet gedeeld met de oma in de trein, die zo trots op haar kleinzoon was, maar ik hoop van harte dat de jongen een horecatopper wordt. Ik heb bij het verlaten van de trein de mevrouw een goede avond gewenst en me uit de wagon gehaast. Gelukkig had ik daarvoor nog alle tijd.

 

Lees ook