Ver van huis en toch dichtbij (4)

Nederland en Duitsland door de ogen van een Duitse studente

Auteur: Leah Raskin
Maandag 3 juli 2017

De jonge modestudente Leah Raskin verdiept zich in het kader van haar studie in de overeenkomsten en verschillen tussen Maastricht en Aken (en Nederland en Duitsland) en blogt daarover wekelijks voor Chapeau. Als Keulse pur sang valt het haar op dat haar in het buitenland vaak ‘Beierse eigenschappen’ worden toegedicht. Zouden Nederlanders hier ook last van hebben wanneer ze in een ander land zijn?

Nadat de afgelopen week weer eens onledig heb gehouden met het thema ‘overeenkomsten en verschillen tussen Nederlanders en Duitsers’ zit ik met een kleine vraag: waarin zit ’m eigenlijk het verschil tussen Duitsers en Nederlanders? Als Keulse zou ik niet in staat zijn om een ‘typische Nederlander’ te beschrijven.

Natuurlijk, er zijn de gebruikelijke stereotypen als Nederlandse klompen, Hollandse klederdracht ‘mit dem Maisje’, windmolens, grachten en Hollandse kaas. Maar daartegenover staat dat je ook ‘typische Duitse zaken’ hebt die altijd worden genoemd (terwijl ze slechts betrekking hebben op een deel van de Duitsers!!): klederdrachten, bergen en Beierse braadworst. Ik kan er weinig over vertellen, per slot van rekening kom ik uit Keulen, dat immers in Noordrijn-Westfalen ligt. Maar irritant is het wel om in het buitenland gereduceerd te worden tot een paar Beierse kenmerken. Waarschijnlijk vergaat het de Nederlanders in het buitenland niet anders. Je bent niet alleen maar traditie, ook het hedendaagse kan plezierig zijn.

Hoe je het ook bekijkt: op een punt heeft Nederland een nog rijkere traditie dan Duitsland. Er is nog altijd sprake van een Nederlands koningshuis: koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de voormalige koningin (en huidige prinses) Beatrix zijn over de hele wereld bekend. Op zulke oude eigenheden kunnen de Duitsers zich niet meer laten voorstaan. In plaats daarvan kan Duitsland prat gaan op een moderniteit: het land wordt grotendeels geregeerd door een vrouw.

Op culinair gebied zijn er nog altijd vele lekkernijen die niet altijd direct gelinkt worden aan het land of in elk geval niet zo bekend zijn. Persoonlijk ben ik bekend met Hollandse kaas, frietjes en frikadellen – die komen in elk geval als eerste op mijn netvlies. De Hollandse Goudse en Edammer zijn wereldwijd bekend, maar ook Maasdamer, boerenkaas of verse nagelkaas zijn heerlijke Hollandse specialiteiten.

Maar ook lekkernijen als vla, kibbeling, Joppiesaus en Grolsch mogen bij een bezoek aan Nederland niet worden vergeten. De zoetekauwen onder jullie mogen poffertjes, stroopwafels en oliebollen niet worden overgeslagen als het om culinaire specialiteiten gaat.

Nederland heeft in veel opzichten veel te bieden, en zeker niet alleen op het gebied van eten. Voor ons Duitsers is er niet meer dan een kattensprong voor nodig om onze Nederlandse vrienden te bezoeken en hun cultuur een beetje beter te leren kennen. Vooral studenten die besloten hebben een Nederlandse stad voor een paar jaar de ‘heimat’ van hun keuze te laten zijn, is het absoluut aan te bevelen om zo nu en dan een reisje door Nederland te maken. Of het nu gaat om een stedentrip, een culinaire reis, of een culturele reis met speciale aandacht voor de Nederlandse tradities – alles heeft zijn charme.

Om voor jullie Duitsland ook een beetje dichterbij te brengen, zal ik eens gaan nadenken over een paar échte Duitse lekkernijen en tradities, al was het maar om een beetje afstand te kunnen nemen van al die Beierse stereotypen.

Lees ook