Even los van alle hectiek, daarna weer 25 uur per dag

Tijdens onze bouwvakantie gaat de telefoon even ‘uit’

Auteur: Jano Schoenmakers
Maandag 24 juli 2017

De komende maand schakelt ook een groot deel van de Limburgse bouwsector terug naar een lagere versnelling. Tijd voor familie, kinderen, vrienden en bekenden, maar vooral rust voor jezelf. De moderne mens heeft het namelijk druk; althans zo lijkt het. Feit is dat wij Limburgers niet achterover leunen; wij werken allemaal hard om onze doelen te bereiken.

Tijdens onze bouwvakantie gaat de telefoon even ‘uit’ omdat wij de hele week wakker worden met dat ding in onze handen. Even het nieuws lezen en vooral de zakelijke mails zo spoedig mogelijk beantwoorden, want wij willen niet dat deze notificaties zo hoog oplopen dat wij het overzicht verliezen. En indien die berichten allemaal afgewerkt  en uitgezet zijn, is er tijd voor: juist, even de social media checken.

Een logisch gevolg: er is nauwelijks tijd, ruimte voor rust én oprechte aandacht voor mensen die er in ons privéleven echt toe doen. Een ‘juiste balans’ hoor je vaker, maar hebben wij deze al gevonden? Het ‘uitzetten’ van de telefoon staat dan ook tussen aanhalingstekens, omdat ook ondernemers verantwoordelijkheden nemen om een bepaalde mate van bereikbaarheid te garanderen voor klanten en/of leveranciers. Aandacht geven aan de familie is vooral mijn voornemen tijdens ons bouwverlof: het worden schermloze avonden, waarbij het contact via de digitale wereld vermindert.

Dus als de Limburgse bouwsector weer op volle toeren draait zullen wij iets moeten met deze wijsheid: productie draaien! Wij hebben immers een aantal weken rust genomen! Een veelgemaakte fout is om te denken dat productiviteit alleen maar draait om de hoeveelheid uren die je ergens aan besteedt, maar de kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk. Het resultaat telt immers.

Dat resultaat bereik je vervolgens alleen als je gezondheid dat toelaat. Wie is er nog niet geconfronteerd met een familiaire tegenslag die rechtstreeks te maken heeft met de gezondheid? Iemand die zich goed voelt, zal beter presteren dan iemand die op zijn laatste benen loopt. Het maken van langere dagen, en het inkorten van de ontspanning zal op korte termijn wel je productiviteit verhogen, maar zal op termijn averechts werken.

Ook de tijd die je besteedt aan nieuwe activiteiten, hobby’s of interesses, zal resulteren in een ‘juiste balans’. Zo zul je op termijn efficiënter functioneren en prioriteiten signaleren. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar het is goed om te weten dat je in de vierentwintig uur die je ter beschikking hebt toch nooit alles helemaal af krijgt. Voel je niet slecht wanneer er aan het einde van de dag nog taken op je lijstje staan, maar wees trots op het feit dat je de belangrijkste taken hebt afgerond. Dus daar hoef je je dan ook niet druk om te maken. Óf we moeten een 25ste uur toevoegen, wellicht dat dat gaat helpen?

 

Lees ook