Made in Kerkrade

De rijke scheppingsdrang van edelsmid Bert Kreijen

Auteur: Ludo Diels
Woensdag 12 juli 2017

Wie edelsmid Bert Kreijen in zijn Kerkraadse atelier aan het werk ziet, ervaart dat de schoonheid niet exclusief schuilt in de objecten die hij vervaardigt. Ook het maakproces is een daad van schoonheid waarin kunstenaar en materiaal versmelten; waarin een gedachte in edelmetaal tot leven wordt geroepen. Te midden van zijn goed geordend arsenaal aan instrumenten, materialen en objecten waaraan hij werkt, spreekt hij het soepelst over zijn werk. Aan tafel, denkend over de aard van zijn oeuvre, zoekt hij eerder naar de woorden. Hij laat graag het werk voor zichzelf spreken. In het atelier leeft hij zichtbaar op. Daar spreekt een bevlogen man die er met het klimmen der jaren steeds beter in slaagt de essentie van zijn artistieke bevlogenheid te vangen in beelden, gouden en zilveren sieraden en kerkelijk edelsmeedwerk. Handen en hoofd in een bezield verband. Waar de woorden eindigen, begint de kunst van Bert Kreijen.

  

Het hele artikel is te lezen in de zomereditie van Chapeau, deze ligt nu in de winkel!

Wilt u Chapeau Magazine iedere twee maanden ontvangen om meer reportages te zien, word abonnee!
De losse verkooppunten vindt u hier.
U kunt Chapeau magazine ook lezen op de ipad.

Fotografie: Hugo Thomassen

Lees ook