Dit is geen tas

Bag Bag van studio Lernert & Sander

Auteur: Elise Crutzen
Dinsdag 11 juli 2017

„Maar het ís geen tas”, verklaart Kiki Niesten wanneer ik het voorwerp aanspreek met de verkeerde naam. Het schaamrood kleurt mijn wangen. Mijn mond wordt droog. Zie ik hier iets niet wat zij wel ziet? Ik knipper een keer met mijn ogen om het campagnebeeld voor de geest te halen en zie twee tasachtige verschijningen op de plek van Kiki’s - als die er al zijn - oogwallen. Hallucineer ik? Het moet haast wel.

 

Kiki legt uit dat het de naam bag bag draagt, en dat het de wallen illustreert onder de ogen van de modemens. Het is een concept van Lernert Engelbert en Sander Plug, het Amsterdams kunstenaarsduo bekend vanwege hun conceptuele films en installaties voor (onder andere) Hermès, Viktor&Rolf en Vogue. Vaak balancerend tussen reclame en kunst, zoeken ze naar de ultieme esthetisering van simpliciteit. Van, in dit geval, de oogwal die tijdens TEFAF in gespiegeld tweevoud gepresenteerd werd. Daar, waar ik voor het eerst levensgroot in de vitrine van Kiki’s boetiek zag wat ik niet zag.

Mijn black-out is simpel te verklaren door een gebrek aan kennis. Door het willen zien wat je verwacht te zien, en door niet de tijd nemen om verder na te denken. Met ieder stukje informatie dat ik verzamel, besef ik hoe zeer ik ernaast zat toen ik het kunstobject aanzag voor een „doodgewoon, materialistisch object met een interessante invalshoek”. De niet-tas is een medium. Níet een eenvoudig draagmiddel om portemonnees, lipsticks, sleutels of pepermuntjes in op te bergen. En al zeker zou het niet over de toonbank gaan.

Wat de bag bag wel is: een genuanceerde gedachte over de modewereld die uitputtend kan zijn. „Je hebt haast geen tijd om te dragen wat er uitkomt, omdat er meteen alweer iets nieuws wordt gelanceerd”, aldus Sander. Kiki: „Het is echt niet zo dat de tegenzin en de vermoeidheid uit mijn poriën komen. Maar het gaat wel erg hard. Deze maand die kleur, volgende maand een andere. Ineens zijn de hakken twaalf centimeter, en voor je het weet zijn ze weer plat. Hou het maar eens bij.”

Het concept van Studio Lernert & Sander werd gerealiseerd door het productiehuis Adult en handgemaakt, in ruim tien dagen, door lederwaren-designstudio NIYONA. Hoe langer ik ernaar kijk, hoe meer het tasachtige concept, dat nooit het modelicht zal zien, zich omvormt tot een daadwerkelijke oogwal. Het Italiaanse volnerf rundsleder in de kleur Nude, soepel en zacht met een vrij grote grain, vertoont overeenkomsten met de echte kleur en textuur van Kiki’s huid onder haar ogen.

Mijn respect voor het voorwerp groeit. Mijn zicht is verruimd. Nu maar hopen dat als ik morgen in de spiegel kijk ik niet twee wallen onder mijn ogen zie. O nee, schouders. Tassen. Huh?!  –

 


Credits afbeelding:
Bag bag by Lernert & Sander, Maart 2017
Fotografie: Lernert & Sander
Model: Kiki Niesten
Licht assistent: Ram van Meel, Umstjatka
Styling: Thomas Vermeer
Visagie: Mascha Meijer, House of Orange
Assistent L&S: Casper Braat
Stagiaire L&S: Robben Fuhler

Lees ook