Hoe zit het met jouw gezonde voornemens?

Ellis laat ons weten wat zij van goede voornemens vindt

Auteur: Ellis Visser
Dinsdag 11 juli 2017

Op het moment dat we op 1 januari om 00.00 uur toosten en elkaar het beste wensen, kijken we terug op het afgelopen jaar, maar kijken we ook vooruit en maken we altijd de welbekende goede voornemens. In de top-10 staan meestal: stoppen met roken, meer tijd doorbrengen met familie, iets goeds doen voor de wereld en natuurlijk meer sporten en gezonder eten. Zo op de helft van het jaar ben ik wel eens benieuwd hoe het ermee staat.

Ik ben zelf namelijk helemaal niet zo’n fan van deze goed bedoelde voornemens. Want waarom zouden deze voornemens beter werken als je ze op 1 januari maakt en bijvoorbeeld niet op 4 maart? Het lijkt me veel beter om volledig overtuigd te zijn van je verandering in leefstijl - zodat het ook ‘vol te houden’ is - en dan kan je toch ieder moment van het jaar beginnen? Waarom zou je wachten?

Zoals gezegd maak ik nooit goede voornemens, maar vraag me dus wel af hoe dit dan bij mensen gaat die dit wel doen. Worden er to-do-lijstjes gemaakt? Een planning? Een boodschappenlijstje? En wat als je je er dan niet aan houdt, vervalt het goede voornemen dan? Of worden er dan smoesjes bedacht om het toch een beetje goed te maken voor jezelf? Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe deze dingen gaan.

Maar even terug naar 1 januari. We staan met een goed glas champagne in onze ene hand, een lekkere vette oliebol bedekt met poedersuiker in de andere en we bedenken ons ‘ik ga vanaf morgen beter voor mezelf zorgen’. Ik zou iedereen ervan willen overtuigen dat dit moment niet het beste moment is. Als je graag iets wilt en je bent ervan overtuigd, misschien wel omdat je ergens last van hebt of je moeite hebt met hoe bepaalde zaken er uitzien, dan kan deze wijziging in leefstijl elke dag. Je hebt het heft in eigen handen, altijd. Hoe mooi is dat!

 

Ter versterking van mijn advies is het goed om er eens wat cijfers bij te nemen. De Britse psycholoog Richard Wiseman voerde in 2007 een studie uit onder 3000 participanten. De uitkomst van dit onderzoek was dat het 88 procent van de mensen die goede voornemens hadden gemaakt, niet lukt hun doel te bereiken. Terwijl van deze mensen was 52 procent er volledig van overtuigd wel te gaan slagen. Ai.

Maar er is ook nog iets positiefs te melden. Mannen bereiken 22 procent vaker hun doel als ze het doel opsplitsen. Dus niet ‘ik wil afvallen’, maar ‘ik wil 3 kilo per maand afvallen’. Vrouwen slaagden er 10 procent vaker in door hun doel openbaar te maken en sociale steun te ontvangen van vrienden. Doe er je voordeel mee. Er is dus nog hoop.

Niet alleen de negatieve percentages zijn hoog, ook het bedrag wat we met z’n allen uitgeven om de goede voornemens te laten slagen is hoog. We geven de economie een enorme boost met onze voornemens. Mannen besteden ongeveer 500 euro per persoon en vrouwen 400 euro. Ik kan hele andere dingen bedenken wat je van dit bedrag kan betalen. Een complete nieuwe keukenset inclusief slowjuicer bijvoorbeeld. Een mooie stap in de goede richting. Je hebt voor de rest alleen nog maar een portie gezonde boodschappen nodig en klaar is de gezonde kees.

Misschien denk je nu zelf: ‘Ja, ze heeft gelijk, ik heb inderdaad goede voornemens gemaakt, maar er is niks van terecht gekomen’. Dan heb ik dus goed nieuws. Het kan nog allemaal goed komen. Een leuke feitje is namelijk dat je besluiten niet rationeel neemt, maar onbewust. Dus vooral niet teveel nadenken zou je doen veranderen. Hoe mooi is dat. Lekker blijven dromen en die goede voornemens komen allemaal vanzelf uit…

Proost op het komende halfjaar!

Lees ook

 • Chapeau Château Fair

  Lees volledig Artikel
  Chapeau Château Fair

  Chapeau Château Fair

  Een unieke lifestylefair

 • Chapeau Cabillaud Haring Party

  Lees volledig Artikel
  Chapeau Cabillaud Haring Party

  Chapeau Cabillaud Haring Party

  Een exclusief businessevenement

 • Lekker Venlo

  Lees volledig Artikel
  Lekker Venlo

  Lekker Venlo

  Kom jij ook proeven?

 • Hammer Series

  Lees volledig Artikel
  Hammer Series

  Hammer Series

  Drie daagse wielerwedstrijd

 • Limburg Leads

  Lees volledig Artikel
  Limburg Leads

  Limburg Leads

  Grenzen verleggen is niet zo moeilijk

 • Amstel Gold Race

  Lees volledig Artikel
  Amstel gold race

  Amstel gold race

  54e editie

 • TEFAF Maastricht

  Lees volledig Artikel
  TEFAF Maastricht

  TEFAF Maastricht

  7,000 years of art history