Opening retrospectief Raymond Pettibon

700 werken van voormalige cult-held in Bonnefantenmuseum

Auteur: Maarten van Laarhoven / Fotografie: Frits Widdershoven
Vrijdag 2 juni 2017


In het Bonnefantenmuseum in Maastricht is vanaf vandaag een omvangrijk retrospectief  van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon te zien. De tentoonstelling A Pen of All Work omvat ruim 700 werken die sinds de jaren ´60 zijn gemaakt. A Pen of All Work was tot voor kort te zien in het New Museum in New York en is tot en met 29 oktober te bekijken in het Bonnefantenmuseum. Chapeau was gisteren aanwezig bij de exclusieve preview, die werd bijgewoond door de kunstenaar zelf.

Het is voor het eerst sinds vijftien jaar dat Pettibon (1957, Tucson, VS), een van de centrale figuren binnen de Amerikaanse hedendaagse kunst, weer met een solotentoonstelling in Nederland te zien is. Volgens kenners laat zijn omvangrijke oeuvre zich lastig in een hokje plaatsen en vormt het als het ware een buitencategorie binnen de kunst.

Sinds het einde van de jaren '70 vervaardigde de Amerikaanse kunstenaar meer dan 20.000 werken, uiteenlopend van tekeningen, kunstenaarsboeken en ontwerpen voor platenhoezen tot omvangrijke installaties. In de jaren ´80 genoot hij een status als cult-held in het circuit van de punkrock in L.A. Zijn ontwerpen sierden lp's en flyers van legendarische bands als Sonic Youth en Black Flag.

De wereld van de kunstenaar wordt bevolkt door uiteenlopende personages uit de Amerikaanse geschiedenis van de vorige eeuw, zoals sekteleider Charles Manson, animatiefiguur Gumby, Superman en verschillende voormalige presidenten.

Lees ook