Paviljoen maakt Château St. Gerlach compleet

Gebouw van Francine Houben past natuurlijk in het landschap

Auteur: Jo Cortenraedt
Woensdag 21 juni 2017

Ook Château St. Gerlach bestaat dit jaar twintig jaar. Dat wordt niet alleen gevierd, het is ook zakelijk kracht bijgezet door de ingebruikname van het nieuwe paviljoen, samen met de kasteelhoeve. Daarmee wordt vooral de zakelijke vergadermarkt bediend en krijgen de Oostwegel-huizen extra toevoer van gasten.

‘Een combinatie van zoveel elementen zoals een kasteel met restaurants, een kerk, een hotel, een congrespaviljoen en een kasteelhoeve, dat vind je op dit niveau nergens in Europa’

De restauratie van Château St. Gerlach bleek een succes en na de ingebruikname in september 1997 kwam eigenaar Camille Oostwegel sr. al snel tot de conclusie dat het eigenlijk nog niet af was. Immers, grote marktpartijen toonden interesse om er evenementen, congressen en presentaties te houden. Maar de grote ruimten die daarvoor nodig zijn, kon St. Gerlach nauwelijks bieden. In de behoefte werd regelmatig voorzien door het tijdelijk opzetten van feestelijke tenten, maar dat was altijd een gedoe met op- en afbouwen. En tenten, hoe professioneel ook gemaakt tegenwoordig, combineren toch wat minder met een historisch gebouw zoals St. Gerlach.

Daarom ontstond er behoefte aan een apart congres- en evenementengebouw. „Maar dat ging niet zomaar, want er mocht niet meer gebouwd worden op het landgoed,” vertelt Camille Oostwegel. „Pas toen de boerderij aan de straatkant leeg kwam te liggen, konden we op die locatie plannen gaan ontwikkelen, na eerst jaren met het kerkbestuur, de eigenaar, te hebben onderhandeld.”

De van oorsprong Limburgse en intussen wereldberoemde architecte Francine Houben werd gevraagd om een nieuw paviljoen naast de nog te restaureren kasteelhoeve uit 1668 te ontwerpen. „Ze heeft hier een dag lang rondgewandeld, gesnuffeld, de omgeving in zich opgenomen en veel foto’s gemaakt. Het bijzondere is dat ze op een gegeven moment met een ontwerp is gekomen dat, op een paar details na, exact zo is gerealiseerd. Zij is heel trefzeker. De beste prestatie vind ik dat het gebouw niet alleen heel sierlijk is, maar vooral ook perfect past in het landschap en bij het kasteel.”

Het paviljoen oogt weliswaar modern, maar door het gebruik van veel natuurlijke materialen zoals mergel, hardsteen en eikenhout, en de kleurstelling die aanschuurt tegen het mergel van de gerestaureerde kasteelhoeve en het château, wordt het als vanzelfsprekend opgenomen in het landschap. Ook door het gebruik van veel glas, zodat de natuur als het ware naar binnen komt.

Het paviljoen, voorzien van de nieuwste technische snufjes, kan over 850 m2 in totaal plaats bieden aan 750 mensen voor bijeenkomsten en evenementen. Ze kunnen er niet alleen vergaderen en congresseren, maar ook eten. Daarvoor is een aparte grote, nieuwe keuken geïnstalleerd in het paviljoen. Door verschuifbare wanden kan de grote ruimte nog onderverdeeld worden in meerdere congresunits. Direct naast de entree van het landgoed ligt het Rijksmonument, de kasteelhoeve met het concept Burgemeester Quicx, Coffee & More. Deze Limburgse carréhoeve is de nieuwe toegangspoort tot het landgoed en is bedoeld als ontmoetingsplaats voor wandelaars, fietsers, omwonenden en hotelgasten. Ook kun je er de op het landgoed gemaakte producten kopen zoals confiture en wijn.

In de voormalige boerenwoning van de hoeve zijn de woon- en slaapkamers en de keuken omgetoverd tot kleinere vergaderkamers, met modern stijlvol meubilair. En ook hier weer hightech voorzieningen.

 

 

Het landgoed is nog niet helemaal klaar; aan de overkant van de weg ligt er tot aan de spoorlijn nog een weiland van ruim drie hectare. „Daar gaan we een wijngaard van maken,” vertelt Oostwegel. „Dan kunnen de reizigers vanaf het station tussen de wijnstruiken door zo het landgoed bereiken. Een combinatie van zoveel elementen zoals een kasteel met restaurants, een kerk, een hotel, een congrespaviljoen en een kasteelhoeve, dat vind je op dit niveau nergens in Europa.”

Met de ingebruikname van het paviljoen en de hoeve is niet alleen Château St. Gerlach verzekerd van meer zakelijke klanten, bij grotere evenementen kunnen als overloop ook de andere Oostwegel-locaties worden ingezet. Château Neercanne, Winselerhof en het Kruisherenhotel zullen er eveneens hun voordeel mee doen. Camille Oostwegel ziet het nieuwe paviljoen niet als concurrentie voor MECC Maastricht. „Integendeel, hierdoor is Zuid-Limburg aantrekkelijker geworden voor meerdaagse congressen. Je ziet vaak dat er behoefte is aan meerdere locaties, bijvoorbeeld voor side programs. Ik denk dat we elkaar juist gaan versterken.”

Fotografie: Etienne van Sloun

Lees ook