Groot feest bij officiële uitbreiding St. Gerlach

Prinses Margriet en echtgenoot verrichten opening Paviljoen & Kasteelhoeve

Auteur: Maarten van Laarhoven/Foto Etienne van Sloun 
Woensdag 14 juni 2017

Prinses Margriet en haar echtgenoot mr. Pieter van Vollenhoven hebben gisteren het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve in Houthem-St. Gerlach officieel geopend. De nieuwe vergader- en congreslocatie is onderdeel van landgoed Château St. Gerlach, dat dit jaar 20 jaar bestaat. Het kasteel zelf werd in 1997, op 15 september van dat jaar om precies te zijn, eveneens officieel geopend door Van Vollenhoven.

De officiële opening vond plaats in aanwezigheid van ruim 400 gasten. De opening ging gepaard met de onthulling van twee kunstwerken. Deze zijn mede tot stand gekomen door donateurs die het landgoed Château St. Gerlach een warm hart toedragen. 

Een van de werken is een bronzen Limburgs trekpaard, van de hand van beeldhouwer Frans van Straaten. Deze ‘Bella van St. Gerlach’ heeft een centrale plaats bij de entree gekregen, tussen de kasteelhoeve en het St. Gerlach Paviljoen.

Het landgoed Château St. Gerlach in het dorpje Houthem-Sint Gerlach wordt gevormd door het kasteel zelf en de bijbehorende St. Gerlachuskerk. Het bevat een hotel en een restaurant. In de loop der tijd ontving het kasteel diverse beroemde gasten, onder wie de voormalige Amerikaanse president George W. Bush en zijn echtgenote Barbara en de leden van de legendarische Britse band The Rolling Stones.   

Sinds begin januari maken ook het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve onderdeel uit van het landgoed. De afgelopen jaren is er een nieuw paviljoen gebouwd, dat is ontworpen door de uit Sittard afkomstige toparchitecte Francine Houben. In het St. Gerlach Paviljoen zijn drie multifunctionele zalen separaat of gecombineerd (850m2) te benutten. Hierdoor wordt een grote variëteit aan bijeenkomsten en evenementen mogelijk tot maximaal 750 personen.

De bijbehorende kasteelhoeve, die er een paar jaar geleden nog compleet vervallen bijstond, is gerenoveerd tot een vergader- en congreslocatie. In de kasteelhoeve, een rijksmonument dat stamt uit 1668 bevindt zich het koffie- en lunchconcept 'Burgemeester Quicx, Coffee & More'.

De totale investering van de completering van het landgoed bedraagt 11,1 miljoen euro.

Dat Pieter van Vollenhoven tot twee keer toe een opening op het landgoed voor zijn rekening nam is in wezen bijzonder. Van Vollenhoven, die al enige jaren wordt aangesproken met professor, zet zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle objecten, met name op het thema herbestemming van monumenten. In het verleden was hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds.

Landgoed Château St. Gerlach wordt de komende tijd overigens nog aanzienlijk verder uitgebreid. Eigenaar Camille Oostwegel sr. heeft in de nabijheid van het kasteel grote stukken land aangekocht die gebruikt gaan voor de vervaardiging van allerlei streekproducten. Zo zullen er in de nabije toekomst onder meer kloostervarkens en mergellandhoenders scharrelen. Een deel van de grond wordt gebruikt voor de wijnbouw. Wie straks per spoor in Houthem-Sint Gerlach arriveert, ziet - als hij of zij het kleine stationnetje nadert - aan twee kanten wijnstokken staan, vertelde Oostwegel eerder tegen Chapeau. 

 

 

 

 

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram