Passie voor sport

Xavier Maassen over de wil om na iedere val weer op te staan

Auteur: Xavier Maassen
Donderdag 8 juni 2017

Met Limburgse helden in de sport als Max Verstappen en Tom Dumoulin, is iedereen in de ban van de sport en volgen we alles op de voet. Iedereen is nu een expert in de autosport of het wielrennen. Het is prachtig om te zien dat sport zo leeft, maar dat heeft alles te maken met de prestaties die geleverd worden door onze Limburgse helden. Wat was het toch een geweldig gezicht om woensdag 31 mei de hele Markt in Maastricht vol te zien staan met duizenden mensen, live op NPO1, voor de huldiging van Tom Dumoulin na diens winst in de Giro.

Wellicht heeft meegeholpen dat we niet konden supporten voor het Nederlands elftal en dat we daarom ‘andere helden’ zijn gaan zoeken. En die hebben we gevonden: met Max in de autosport en Tom in het wielrennen. Maar zonder de prestaties gaan we niet uit ons dak; alleen bij winst of de mogelijkheid hiertoe zijn we in de ban van sport. Dat hebben we al vaker gezien bij het Nederlands elftal. Hoe kan het toch dat we zo meeleven met sporters die kunnen winnen? En dat we zo makkelijk afschakelen als we niet kunnen winnen?

Allereerst kunnen we ons identificeren met een sporter als deze uit ons eigen land of uit onze regio komt. Hij is dan namelijk ‘van ons’ en wij zijn nu eenmaal trots op alles wat van ons is. Zo zijn Max en Tom ook helemaal van ons, als Nederlander of als Limburger, of als een andere vorm van identificatie.

Maar die identificatie gaat dieper volgens mij. Wij willen graag zelf die winnaar zijn. Bij winst voelen wij ons ook een beetje winnaar. Ik kan ook meevoelen met Max tijdens een race. Ik voel een beetje hoe hij zich voelt als hij onder druk staat of als hij aan de leiding gaat. Uiteindelijk willen we ons allemaal ‘winnaar’ voelen en liefst zo vaak mogelijk, maar in ons leven zijn we niet altijd bereid tot de commitment die nodig is om een winnaar te zijn.

Winnen is iets wat je niet zomaar doet! Hier gaat zo veel tijd en energie in zitten. Iedere dag opnieuw ben je bezig met jouw sport om de top te halen. Je gaat honderd keer op je bek, maar toch sta je altijd weer op om verder te lopen in de richting van jouw doel. Zo hebben Tom en Max hun doel om kampioen te worden en altijd voor het goud te gaan. En daarvoor is veel commitment nodig. Dat maakt dit soort prestaties zo speciaal. We hebben allemaal onze dromen en doelen, maar vaak missen we de commitment om het waar te maken.

Voor dit soort commitment én de wil om na iedere val weer op te staan om de absolute top te bereiken, moet er diep van binnen een verlangen zijn én echte passie om dit iedere dag opnieuw te doen. Zonder deze passie kun je dit soort prestaties niet leveren. Passie is de basis voor dromen en commitment. Wellicht vereenzelvigen wij ons zo graag met deze sporters omdat we deze passie zelf missen, zowel in ons werk als in de rest van ons dagelijks leven. Daarom mijn vraag aan jou: wat is jouw diep gelegen passie en welk commitment toon jij om jouw dromen te verwezenlijken en doelen te bereiken?

 

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram