Ver van huis en toch dichtbij (2)

Maastricht en Aken door de ogen van een Duitse studente

Auteur: Leah Raskin
Woensdag 7 juni 2017

De jonge modestudente Leah Raskin uit Keulen verdiept zich in het kader van haar studie in de overeenkomsten en verschillen tussen Maastricht en Aken. In een wekelijks te verschijnen blog voor Chapeau probeert ze onder meer een antwoord te vinden op de vraag waardoor het komt dat deze twee betrekkelijk kleine steden zo aantrekkelijk zijn voor internationale studenten.

Afgelopen week had ik een alleraardigst gesprek met mijn vriendin Linda, die sinds anderhalf jaar in Maastricht studeert en super tevreden is met haar beslissing om naar deze stad te komen. Ze studeert Psychologie en zou gezien de levensfase waarin ze verkeert niet gelukkiger kunnen zijn. Deze gelukzaligheid en tevredenheid worden vanzelfsprekend extra vergroot en ondersteund door twee factoren: het nieuwe ‘vaderland’ van haar keuze en haar nieuwe vriendenkring, waarmee ze in feite een surrogaatgezin vormt.

Ik, als onverbeterlijke Keulen-fan, vraag me bij haar gelukkige verhalen en getuigenissen altijd af wat ze er precies mee zeggen wil. Persoonlijk weet ik erg weinig van Maastricht. Dus heb ik Linda vorige week maar eens op de man af gevraagd wat ze nu precies zo geweldig vindt aan Maastricht en waar ze het allerliefste heengaat in haar vrije tijd. Ik denk dat haar antwoorden vergelijkbaar zijn met de opvattingen van de meeste internationale studenten die in Maastricht woonachtig zijn.

Hieronder Linda’s Top-8

1. Café Zondag
Volgens Linda een café dat zowel bezocht wordt door Nederlanders als door internationale studenten. Men vind hier de meest uiteenlopende persoonlijkheden in alle leeftijdsklassen. Het café is gezellig ingericht en er heerst een aangenaam ‘huiskamergevoel.

2. Café Zuid
Dit café heeft een prachtig interieur dat vergeleken bij de inrichting van Café Zondag zeer modern is. ’s Zomers is er de mogelijkheid om buiten te zitten en de eenden op de vijver te aanschouwen. Binnen maken velen van de mogelijkheid gebruik om onder het genot van een lekkere kop koffie wat te werken op de laptop, waardoor de zaak perfect is voor studenten om elkaar te treffen. Linda gaf mij de tip om hier vooral de legendarische IJskoffie van Café Zuid te proeven. LEKKER!

3. Het Stadspark
Linda vindt het heerlijk om buiten te zijn en als het even kan nog te sporten in de vrije natuur. Het Stadspark ligt midden in het centrum en is voor de meeste studenten gemakkelijk te bereiken. Men hoeft maar de Hoge Brug over te steken of zich een paar minuten te verwijderen van de drukke winkelstraten en men staat midden in het Groende Hart van Maastricht. Hier vinden niet alleen yogasessies, voetbaltrainingen en cheerleader-oefeningen plaats, maar ook kleine festivals, zoals onlangs nog het TREK Festival, waar je te midden van de goede muziek en het vele lekkers nauwelijks nog weet welke kant je op moet.  

In het Stadspark staan een paar fitnessapparaten waar iedereen gebruik van mag maken. Een uitkomst voor de kleine studentenportemonnee, vooral gelet op het gegeven dat fitnesscentra doorgaans aan de prijzige kant zijn. Je kunt dus zeggen dat er in het Stadspark altijd leven in de brouwerij is, of het nu gaat om sportieve activiteiten of om de Maastrichtse levenswijze te aanschouwen.

4. De Brandweer
Iemand heeft me verteld dat dit een oude brandweerkazerne is, die niet meer als zodanig wordt gebruikt. Tegenwoordig is hier een café-restaurant gevestigd. Afgezien van een zeer goede keuken, vinden in de Brandweer ook regelmatig sociale events plaats, zoals lezingen en spelrondes. Gelijk bij binnenkomst vind je al de nodige folders waarin aankomende cultuurevenementen in Maastricht worden beschreven.  Elke woensdagavond staat er een tafeltenniscompetitie op het programma. Iedereen die zin heeft en eventueel zelfs over een beetje talent beschikt, kan gewoon naar binnen lopen. Veel studenten maken van de gelegenheid gebruik om een beetje te spelen of een portie friet tot zich te nemen. Deze friet is volgens Linda zeer aan te bevelen.

5. Centre Céramique
Maastricht biedt talrijke plekken waar studenten zich aan hun studie kunnen wijden. Het Centre Céramique onderscheidt zich evenwel van andere bibliotheken in de stad. Het is een plek die voor iedereen vrij toegankelijk is. Als je er komt om te studeren kan het zomaar voorkomen dat je naast iemand komt te zitten die gepensioneerd is. Bij de ingang vinden altijd wel tentoonstellingen plaats die uiteen kunnen lopen van kleine fotocollecties tot schilderijen waaraan kunstliefhebbers hun hart kunnen ophalen.  Het Centre Céramique is niet alleen een plek om te leren: op de tweede etage bevinden zich ruimtes die bestemd zijn voor uitvoerende musici. Wie overgevoelig is voor geluid kan zich hier beter niet ophouden om te studeren.

6. Dadawan
Een restaurant recht tegenover het station. Hier vindt je maaltijden naar ieders smaak. Van sushi tot burgers. En het beste van alles is: het is goedkoop en alles wordt bijzonder snel geserveerd. Het is typisch zo’n plek waar je zowel zakenlieden tegenkomt als families en datende koppels. Iedere student die niet in Dadawan geweest is, heeft tijdens zijn studie iets gemist.

7. UM Sports
Het sportcentrum van Maastricht University. Hier vindt je niet alleen een uitgebreid aanbod aan cursussen, maar ook een reusachtig fitnesscentrum. Een lidmaatschap is verhoudingsgewijs zeer voordelig en de professionaliteit en de hygiëne zijn uitstekend. Sinds de verbouwing van vorig jaar is hier zelfs een kleine klimhal gevestigd, alsmede een café, Time Out geheten. Hier kan men zichzelf na het harde trainen trakteren op iets lekkers en vooral gezonds.

8. De Sint-Pietersberg
De Sint-Pietersberg grenst niet alleen aan een van de mooiste woonwijken van Maastricht; het is ook de plek waar vele leuke kleine cafeetjes te vinden zijn. Op de top van het kleine bergje kan men genieten van een heerlijke maaltijd met uitzicht op de stad. Op de berg aangekomen, kan men een lange wandeling maken die dwars door bossen en langs uitgestrekte weiden voert. ’s Zomers spreekt Linda hier geregeld af met haar vrienden om tijdens de zonsondergang te genieten van een heerlijke picknick.

Ik hoop dat ik met het bovenstaande een beetje duidelijk heb gemaakt hoe een student Maastricht beleeft en waarom jullie stad zo geliefd is. Zelf ben ik inmiddels weer terug in Keulen, van waaruit ik zonnige groeten naar Nederland stuur.

Liefs, Leah

Lees ook