Bizar nieuws

De wekelijkse blog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 17 juni 2017

Het nieuws van deze week zat weer vol bizarre zaken. Teveel om hier op te noemen. Een paar zaken deden mijn wenkbrauwen extra fronsen.

Daar was om te beginnen het einde van de kabinetsformatie. Los van alle politieke steekspellen en wie van wat de schuld was, ik had toch echt even een fruitcocktail vol vitaminen nodig toen ik de reactie las van de partijtop van Groen Links op het arme Limburgse Statenlid Andy Rossel, van dezelfde partij.

Die had heel nuchter verwoord wat velen dachten, namelijk dat het wel spijtig was dat Groen Links de kansen om in een kabinet iets te betekenen voor een beter milieu en nog een aan tal belangrijke zaken, liet liggen omdat de andere partijen niet mee wilden met het idee om een quotum van 25.000 extra asielzoekers per jaar toe te staan.

Dat vond ik sowieso al een verdacht idee met in mijn achterhoofd dat een aantal coryfeeën van deze partijen toevallig ook directiefuncties bekleden bij vluchtelingenorganisaties. Het lijkt er dan toch veel op dat het hier puur om business gaat en dat de omzet alvast gegarandeerd moest worden in een regeerakkoord.

Rossel kwam met een pragmatisch verhaal en meende in de vrijheid van de parlementaire democratie zijn gedachte te kunnen ventileren. Maar nee hoor, hij kreeg via de Limburgse fractieleider Brugman achtereenvolgens partijleider Klaver en campagneleider Duyvendak over zich heen. ‘Mond houden Rossel’, zo luidde het devies. En Brugman knielde richting Amsterdam. Het had binnen de partij besproken moeten worden, niet in het openbaar, zo luidde het.

Ik krijg daar rillingen van. Groen Links is toch een partij die zich heel kritisch opstelt tegenover allerlei ontwikkelingen? Vrijzinnigheid zou binnen die gelederen toch bovenaan moeten staan. Ik heb ooit nog op een van de voorlopers gestemd, de PSP. En niet eens vanwege de verkiezingsposter met een blote vrouw voor een koe destijds. Dat zou nu niet meer kunnen trouwens, ongetwijfeld stigmatiserend, voor de vrouw, voor de koe of anderszins. Ik vrees – gezien het gedrag van de Amsterdamse partijtop – dat niet de PSP-vleugel maar de communistische vleugel (CPN) de grootste voetdruk binnen de partij heeft achtergelaten. In de (voormalige) communistische Oostblok-landen mochten politici niet met een individuele mening naar buiten komen, in China is dat nog steeds het geval. Opkomen voor het milieu spreekt me aan, maar deze gang van zaken vind ik een beetje eng.

Het idee van vrijheid van meningsuiting is ook een lastige voor de Turkse AK-partij, die de macht in handen heeft. Vandaag is in Keulen een grote demonstratie aangekondigd door moslims, die duidelijk willen maken dat zij tegen terreur zijn en dat terroristen van hun geloof moeten afblijven. Een sympathieke gedachte. Eindelijk, dacht ik. Maar wat blijkt, het Turkse ministerie van religieuze zaken heeft alle volgelingen van de meer dan 900 moskees in Duitsland verboden om hieraan mee te doen. Het zou niet verstandig zijn. Er was ook nog een praktisch argument: tijdens de ramadan zou het ongezond zijn om in de zon te gaan lopen. Immers, tijdens de vasten mag er bij daglicht niet gegeten, gedronken en gevreeën worden. Briljant gevonden. Een geweldig nepartument. Alleen, de weermannen in Ankara hebben niet goed op hun radar gekeken: in Keulen schijnt vanmiddag geen zon, het is er bewolkt. Wat nu?

Jo Cortenraedt

Lees ook