Ver van huis en toch dichtbij (3)

Maastricht en Aken door de ogen van een Duitse studente

Auteur: Leah Raskin
Donderdag 22 juni 2017

De jonge modestudente Leah Raskin uit Keulen verdiept zich in het kader van haar studie in de overeenkomsten en verschillen tussen Maastricht en Aken. In een wekelijks te verschijnen blog voor Chapeau probeert ze onder meer een antwoord te vinden op de vraag: waardoor komt het dat deze twee betrekkelijk kleine plaatsen zo aantrekkelijk zijn voor internationale studenten.

De  afgelopen week schreef ik over de studentenmetropool Maastricht. Mijn stuk ging over de vraag waarom juist de stad Maastricht zo geliefd is bij internationale studenten. Maar ook Duitsland heeft een stad, die als het ware overspoeld wordt door studenten en die kan bogen op een hoog aantal internationale studenten.

Ik heb het over Aken. Naar mijn mening zijn kleine steden onder studenten zo geliefd omdat ze zich er niet zo verloren voelen als ze er als jonge vreemde student arriveren. In het geval van Aken komt daarbij dat de stad op een supercentrale plek in Noordrijn-Westfalen ligt. Men is binnen de kortste keren in grote steden als Keulen en Düsseldorf en ook België en Nederland liggen om de hoek.  Op die manier kan Aken zich, ondanks zijn niet al te grote aantal inwonersaantal, op vele manieren op de kaart zetten. Er is afwisseling genoeg en lang rijden over veel geld uitgeven is niet nodig. Je hebt alle mogelijkheden om kennis te maken met mensen uit andere landen en bent bovendien niet alleen in een wereldstad zoals bijvoorbeeld Berlijn dat is.

Nummer één op de stedenranglijst is Hamburg. Dze stad wordt ook wel de ‘metropool aan de Alster genoemd’. Maar in tegenstelling tot Aken is Hamburg erg duur en groot. Op nummer twee staat Münster als ‘fietsstad’ en Berlijn vanwege het feit dat je er kunt volstaan met een kleine portemonnee en je er op alle manier van het leven kunt genieten. Op de zevende plats komt Aken. De stad onderscheid zich met een slogan die aangeeft dat je in het drielandengebied in een studentenmetropool kunt wonen.

In Aken studeren meer dan 43.000 jonge mensen. Je hebt er de RWHT, een van de beroemdste en meest traditierijke universiteiten in heel Duitsland. Zo’n 15 procent van de inwoners van Aken is student. Maar waarom?

Mijn vriendin Henni heeft lange tijd (zes jaar) tandheelkunde gestudeerd in Aken. Over haar keuze voor Aken vertelde ze me het volgende: ,,Aken is een geweldige plek om te studeren. Het is geen grote stad en in die zin ook niet zo duur in vergelijking met bijvoorbeeld Keulen of Düsseldorf, maar de stad onderscheid zich wel door door een ongelooflijk jonge atmosfeer.”

Aken is helemaal ingesteld op het grote aantal studenten. Er worden gratis faciliteiten aangeboden, zoals ‘hogeschoolradio’ en een groot aanbod aan sportactiviteiten die werkelijk iedereen aanspreken en waardoor iedereen gemotiveerd wordt. Daarnaast zijn er ontelbare events die het studentenleven, afgezien van de eigenlijke studie, werkelijk onvergetelijk maken. Het nachtleven speelt zich af vooral af op de zogenoemde ‘Ponte’. Daarnaast zijn er veel goede restaurants en snackbars, die geschikt zijn voor de kleine studentenbeurs.

Aken kent daarnaast veel bezienswaardigheden die voor studenten interessant kunnen zijn (om zich een klein beetje te vormen ;-) ). De Dom van Aken, de schatkamer van de Dom en het Akense Stadhuis, die alleen al geweldig zijn vanwege hun architectuur.

Ook wat Aken betreft kan ik een paar ‘insidertips’ noemen die mijn vriendin mij heeft toevertrouwd:

Als BAR zijn de Skybar, de Drybar, Hotel Europa en ook Last Exit echte aanbevelingen.

Voor de HONGER raadde ze me aan naar Azori, Oishii, Dinette, Ferbers of Parsel&Fruits te gaan.

Voor de meiden mogen natuurlijk aanbevelingen op het gebied van SHOPPING niet ontbreken. In Aken heb je natuurlijk vele zaken die je in elke stad wel tegenkomt (zoals H&M, Zara, Kaufhof). Maar Henni was ook zeer enthousiast over een paar kleine boetiekjes, die geweldig moeten zijn. Haar favoriete winkel heet Lust for Live.

Ik hoop dat ik jullie interesse voor Aken een beetje heb gewekt. Breng als je tijd en zin hebt een bezoek aan deze kleine studentenstad en volg Henni’s adviezen op. Ikzelf zal dat in elk geval zeker doen.

Lees ook