Is mode zinvol?

Fashionclash festival 2017

Auteur: Elise Crutzen
Dinsdag 20 juni 2017

De modewereld als de moderne vorm van slavernij; een veelgehoorde kreet in modeland. Met activiste Livia Firth (vrouw van acteur Colin Firth) eerste rij, naast actrice Emma Watson en voormalig Vogue Italië-hoofdredactrice wijlen Franca Sozzani. Gelukkig staan zij er niet alleen voor. Het modefestival FASHIONCLASH houdt ons ook dit jaar weer een spiegel voor. Durft u erin te kijken?

Zei de modewereld als een grote wasmachine. Het draait door en door en door. Non-stop. Want de consument wil alles snel. Goedkoop. Nieuw. In alle kleuren van de regenboog en in tien verschillende uitvoeringen. Verder vrij weinig vragen noch eisen. Zo weten we eigenlijk niet wie dat kledingstuk vervaardigde. Waar het vandaan kwam. Waarom het zo goedkoop kon zijn. Met als resultaat: het milieu raakt uitgeput, alsook de uitgebuite naaisters in de fabrieken. Hoe lang kan dit nog goed gaan? FASHIONCLASH 2017 heeft mogelijk een antwoord. Het internationale modefestival is namelijk de pauze-knop op de wasmachine die de mode-industrie maar niet lijkt te vinden. Waar fast-fashionketens gestaag doorgaan met produceren, durft een nieuwe generatie ontwerpers vraagtekens te plaatsen tijdens FASHIONCLASH. Zoals achter bijvoorbeeld Fashion Makes Sense, mode is zinvol: het thema dat de oprichters Branko Popoviç, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher voor de negende editie van het mode-evenement kozen en waarbij 'sense' staat voor de waarde van mode, maar ook voor de zintuiglijke ervaring ervan. FASHIONCLASH opent het vraagstuk op donderdag 29 juni en sluit het wederom op 2 juli 2017. Tijdens modeshows, fashion talks, masterclasses en workshops door heel Maastricht krijgt de bezoeker gedurende vier dagen de kans om zijn standpunt rondom het onderwerp te vormen of te hervormen. Het gevarieerde programma zal gekleurd worden door tientallen talenten uit Australië, Mexico tot aan Spanje, Servië en Polen. Ook worden er awards uitgereikt door een jury bestaande uit FASHIONCLASH, Vogue Italië, Kaltblut Magazine en Chapeau Magazine. De openingsdag zal anders verlopen dan nor-maal. Op die betreffende donderdagavond beweegt de modegroep zich richting Het Radium in het Sphinxkwartier, om aldaar het langverwachte Forza Fashion House te openen. Een broeiplek voor talent, ‘de toekomst’, alsook het kantoor en de showroom van FASHIONCLASH, waar in de periode na de zomer regelmatig exposities, fashion talks en masterclasses zijn bij te wonen. Alles met als doel: het modetalent duurzamer te ontwikkelen, alsook de zoektocht naar antwoorden op belangrijke vraagstukken als Fashion Makes Sense te bevorderen.

De negende editie van het FASHIONCLASH Festival loopt van 29 juni tot en met 2 juli 2017 in Maastricht. Kijk voor meer informatie op www.fashionclash.nl

 

Lees ook