Maatschappelijk betrokken en duurzaam ondernemen

Ook Limburg draagt zijn steentje bij

Auteur: Jano Schoenmakers
Woensdag 14 juni 2017

Veel ondernemers voelen zich sterk verbonden met het lokale verenigingsleven of ondersteunen maatschappelijke initiatieven. Dit is deels terug te voeren op het feit dat er wereldwijd steeds meer aandacht is voor duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzame consumptie, klimaatneutraal produceren en verantwoord consumeren.

Hoe wordt daar in Limburg vanuit vastgoedperspectief naar gekeken? De afgelopen periode bezocht ik een aantal evenementen waarbij het realiseren van gebouwen en projecten die een aanzienlijke maatschappelijke bijdrage behoeven centraal stond.

Een nieuwe oranjerie met belevingstuin in Venlo
Afgelopen week heb ik op uitnodiging van de ‘Vrienden van Viecuri’ meegespeeld aan het jaarlijkse golfevenement op Geijsteren nabij Venray. De vriendenstichting van het Medisch Centrum Viecuri maakt zich al sinds 2013 sterk voor mooie extra’s voor patiënten, zoals dit jaar een oranjerie met belevingstuin nabij het nieuwe oncologiecentrum. Een aangename plek die in vervelende periodes in het leven zorgt voor rust en ontspanning en die niet meteen doet denken aan een ziekenhuissetting. De golfdag, die het netwerken voor nieuwe zakelijke contacten stimuleert, heeft het mooie bedrag van maar liefst veertienduizend euro opgeleverd.

Nieuwe energie in de vastgoedmarkt is goed te bespeuren in Amsterdam
De PROVADA ‘het jaarlijkse ontmoetingspunt van de vastgoedbranche’ is weer voorbij. De editie van 2017 had niet alleen een recordaantal bezoekers; er zijn ook duizenden nieuwe woningen - uiteraard niet alleen in Limburg - aangekondigd: van huur- tot koopwoningen, transformaties en nieuwbouw, maar ook verduurzamingsprojecten. Tevens was er aandacht voor de groeiende vraag naar bijvoorbeeld zorgwoningen die toekomstbestendig worden ontwikkeld.

Opwaardering van gebouwen nabij kasteel Erenstein
Met de Stichting Limburgs landschap en gouverneur Theo Bovens heb ik een bezoek gebracht aan de Robur bedrijvendag. Deze stichting zet zich in voor vele prachtige projecten in de provincie zodat ons mooie erfgoed bewaard blijft.

Al met al kunnen we de conclusie trekken dat in Limburg het nodige wordt bijgedragen aan de wereldwijde tendens van ‘maatschappelijk duurzaam ondernemen’. Duurzaamheid is uiteraard een veelomvattend begrip.

‘Verander de wereld, begin bij jezelf’, luidt een bekend motto. Ik ben van mening dat in lijn hiermee elke ondernemer in elk geval zou kunnen beginnen met zichzelf de vraag te stellen ‘Wat betekent duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor onze organisatie?’.

Lees ook