Veel belangstelling voor megaproductie West Side Story

Al 3000 van de 8000 kaarten verkocht

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 9 mei 2017

Er lijkt massale belangstelling voor de spectaculaire megaproductie West Side Story die op maandag 10 juli op het Vrijthof in Maastricht live wordt uitgevoerd. Voor het evenement zijn tot nu toe al zo’n 3000 tickets verkocht, en dat terwijl de abonnementenverkoop en de vrije verkoop nog moeten beginnen.

Dat maakte Jean Boelen, directeur ad interim van het Theater aan het Vrijthof afgelopen weekend bekend tijdens de presentatie van de nieuwe seizoensbrochure. Ondanks de voortvarende kaartverkoop hebben belangstellenden nog altijd de mogelijkheid om de aankoop van een ticket te overwegen. In totaal kan het Vrijthof op de betreffende avond – André Rieu en zijn orkest hebben een paar dagen vrij – zo’n 8.000 toeschouwers herbergen.

De Maastricht uitvoering van West Side Story is een coproductie van het Theater aan het Vrijthof en philharmonie zuidnederland. Beide partners kijken vol spanning uit naar wat in feite een wereldprimeurs is: de muziek van de met tien Oscars bekroonde film West Side Story (1961) wordt voor in de openlucht gespeeld door een groot filharmonisch orkest, terwijl het publiek tegelijkertijd boven het podium de hele film kan volgen. Een synchroon combinatie van film en livemuziek, en dat midden op een groot plein.

Dat een reusachtige uitvoering als deze überhaupt mogelijk is, is voor een groot deel te danken aan André Rieu, memoreerde Jos Roeden, artistiek programmeur van de philharmonie tijdens de presentatie vanaf een groot filmdoek: de wereldberoemde violist heeft zijn hele podium en alle technische faciliteiten ‘zomaar’ ter beschikking gesteld. „We zijn André Rieu hiervoor zeer dankbaar,” aldus Roeden.

Het idee om de megaproductie naar Maastricht te halen, is ontsproten aan het artistieke brein van Peter Noten, een van de programmeurs van het Theater aan het Vrijthof. Tegenover Chapeau kon hij enige tijd geleden zijn enthousiasme nauwelijks onderdrukken. „Dit wordt fantastisch. In ons theater passen nog geen duizend mensen en nu krijgen we voor dit concert ineens een capaciteit van 10.000 mensen. En dan ook nog met zo’n filmmusical, die wereldfaam heeft.”

Volgens Noten heef het nogal wat moeite gekost om de rechten voor deze productie te krijgen, want die liggen bij de nalatenschap van componist Leonard Bernstein. ,,Maar het is gelukt. Er komt speciaal een team uit Amerika om met ons aan de uitvoering te werken. En we hadden de keuze uit slechts een beperkt aantal dirigenten die dit werk mogen uitvoeren. Dat is Wayne Marshall geworden, die zeer vertrouwd is met deze musical en daarnaast later in het jaar ook nog als concertpianist zal optreden in ons theater.”

Noten zag in 2014 in Londen een West Side Story - live with Orchestra, waarbij het orkest speelde in combinatie met de film. „Dat was binnen in de Royal Albert Hall. Het was heel spannend, want elke noot moet precies op het juiste moment gespeeld worden. De hele voorstelling duurt bijna drie uur maar je zit op het puntje van je stoel.”

 

Lees ook