Stadhuis Maastricht feestelijk in gebruik genomen

[fotoreportage] Gebouw uit 1664 weer helemaal bij de tijd

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 9 mei 2017


De houtwormen zijn verjaagd, het interieur is grondig aangepakt en de burgemeester en haar wethouders hebben hun oude vertrouwde prachtige stijlkamers eindelijk weer terug. Het Stadhuis op de Markt in Maastricht is na een jaar het exclusieve domein van bouwvakkers te zijn geweest weer geopend voor het publiek, hetgeen zondag werd gevierd met een feestelijk programma.

De restauratie, die in gang werd gezet nadat drie jaar geleden werd ontdekt dat houtwormen onherstelbare schade hadden toegebracht aan de antieke houten balken die de constructie van het Stadhuis vormden, heeft in totaal zo’n zes miljoen euro gekost.

Veel meer dan aanvankelijk werd begroot, want als je toch aan de slag gaat, kun je net zo goed meteen de rest van het achterstallig onderhoud aanpakken, was de gedachte.

Het betekent tevens dat er de nodige moderniseringen zijn aangebracht. Zo is de temperatuur beter geregeld en kan het uit 1664 daterende  gebouw vanaf dit jaar gebruikmaken van de restwarmte van papierfabriek Sappi.

 

 

Lees ook