Sevagram bespaart geld door anders te denken

Mobiel Skillslab traint medewerkers op locatie

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 17 mei 2017

Anders denken en op een andere manier kijken naar zaken. Bij Sevagram, een van de grootste zorginstellingen van Limburg, zijn ze er niet alleen goed in; ze hebben het zo'n beetje tot hun core business verheven. Want door af te wijken van de gebaande paden en vooral door creatief te zijn wordt de zorg menselijker en kun je veel meer bereiken.

Sinds deze week kunnen medewerkers van Sevagram op een nieuwe manier worden bijgeschoold in het zogeheten skillslab, een bus met daarin een mobiele oefenruimte, waar medewerkers aan de hand van bedden met ‘oefenpoppen’ verpleegkundige handelingen kunnen trainen.

Het gaat zowel om routinehandelingen als om meer complexe ingrepen die geregeld nodig zijn bij de verzorging en verpleging van ouderen. Met het speciale verouderingspak dat in het skillslab aanwezig is, kunnen de medewerkers zelf voelen hoe het is om 80 jaar of ouder te zijn.

Volgens Marion Schmitz, hoofd communicatie bij Sevagram, gaat het om een uniek en innovatief project, dat voor de in Heerlen gevestigde zorginstelling een uitkomst is, aangezien medewerkers nu eenmaal verplicht zijn hun vakbekwaamheid te blijven oefenen. ,,Geen enkele andere Nederlandse zorginstelling heeft een dergelijke bus'', vertelt Schmitz. 

Het nieuwe initiatief gaat Sevagram veel geld besparen. ,,We hebben minder reiskosten, want medewerkers kunnen in hun eigen omgeving oefenen en trainen, minder verleturen, want medewerkers verliezen geen reistijd doordat ze naar het hoofdkantoor moeten komen voor verplichte trainingen, en (eigenlijk het allerbelangrijkste): we hebben meer handen aan het bed. De berg komt naar Mozes.”

Dat de 40.000 euro kostende bus, die vorige week gepresenteerd is tijdens de Dag van de Verpleging, gerealiseerd heeft kunnen worden, is te danken aan het ministerie van VWS, dat geld voor deskundigheidsbevordering beschikbaar heeft gesteld.

Hier kunt u het filmpje bekijken, dat over het skillslab is gemaakt. 

 

 

 

Lees ook