Weergaloze Figaro duikt op in mondain kuuroord

Opera Zuid overtreft zichzelf met eigentijdse Barbier van Sevilla

Auteur: Maarten van Laarhoven/ Fotografie Joost Milde
Maandag 22 mei 2017


Miranda van Kralingen mag dan alweer even weg zijn bij Opera Zuid, maar de artistieke erfenis van de vrouw die het Maastrichtse operagezelschap succesvol op de kaart zette als podium voor talentontwikkeling, was zaterdag 20 mei bij de première van Il Barbiere di Siviglia in het Parktheater in Eindhoven nog altijd voelbaar aanwezig.

Onder leiding van de Vlaamse theatermaker Waut Koeken, die van Kralingen in februari dit jaar opvolgde (de operadiva was zelf niet bij de eerste uitvoering aanwezig), heeft Opera Zuid opnieuw een sprankelende, eigentijdse productie neergezet, die nog meer dan in voorgaande opera’s wordt gekenmerkt door prachtig spel en zeer krachtige stemmen.

In de goede traditie van het Maastrichtse operagezelschap – dat graag aansluiting wil vinden bij een jonger publiek – hebben de regisseurs Geert Lageveen en Leopold Witte (zij tekenden in 2013 ook voor de Opera Zuid-productie Carmen) ook dit keer gekozen voor een eigentijdse benadering.

Het centrum van de Spaanse stad Sevilla heeft plaatsgemaakt voor een mondain kuuroord (Spa Sevilla), waar welgestelden niet alleen komen voor hun gezondheid, maar ook om zich te laven aan de geneugten van drank, verdovende middelen en lichamelijke verstrengeling. Het toneel bestaat tijdens de eerste akte uit een groot subtropisch zwemparadijs, waar het een komen en gaan is van figuranten in zwembroek of bikini. De uit 1816 daterende compositie van Gioacchino Rossini past wonderwel in deze - letterlijk - wat uitgeklede enscenering, waarmee degenen die zweren bij een klassieke aanpak ongetwijfeld weer grote moeite zullen hebben.

Jammer voor hen, want Il Barbiere di Siviglia, nog altijd een van de meest opgevoerde opera’s ter wereld, is met de verrassende invulling die Opera Zuid eraan geeft zowel het aanzien als het beluisteren meer dan waard. Een aardige vondst is de dolende banjospeler met gleufhoed die zich – niet lang na afloop van de daverende ouverture – op succesvolle wijze waagt aan een samenspel met de leden van de philharmonie zuidnederland in de orkestbak.     

En dan moet Luthando Qave, de Zuid-Afrikaanse bariton die op onweerstaanbare wijze invulling geeft aan de sympathieke charlatan en nietsnut Figaro (beter bekend als de Barbier van Sevilla) zijn beroemde aria nog ten beste geven.

Schijnbaar moeiteloos en met een grote mate van natuurlijkheid zet de niet al te grote Qave een weergaloze Figaro neer. De schitterende stem die uit zijn beperkte gestalte tevoorschijn blijkt te komen, zet je al na tien minuten op het puntje van je stoel.  

Indruk maken ook de twee andere debuterende solisten bij Opera Zuid: de Slowaakse tenor Juraj Holly (Il Conte d’ Almaviva) en de frêle Française Romie Estèves, die de rol van de innemende Rosina voor haar rekening neemt. 

Het verhaal waarop Il Barbiere di Siviglia is gestoeld, is - zeker naar de huidige maatstaven gemeten - flinterdun: jonge, knappe edelman is tot over zijn oren verliefd op een meisje dat hij moeilijk kan bereiken omdat ze wordt bewaakt door haar voogd, die eveneens plannen koestert om met haar te trouwen. Samen met de sluwe Figaro worden diverse listen verzonnen om de twee toch bij elkaar te brengen.

Wie daar doorheen kijkt en zich overgeeft aan de aanstekelijk werkende verfrissing waarmee het jonge Maastrichtste operagezelschap een bijna tweehonderd jaar oude klassieker op de planken weet te brengen, is verzekerd van ruim tweeënhalf uur klein geluk. Opera Zuid heeft zichzelf overtroffen.

Il Barbiere di Siviglia van Gioacchino Rossini

Opera Zuid in samenwerking met de philharmonie zuidnederland.

Gezien: 20 mei in Parktheater Eindhoven.

Nog te zien in Limburg: Parkstad Limburg Theaters Heerlen (3 juni), Theater de Maaspoort Venlo (8 juni), Cultuurcentrum Hasselt (10 juni), Openluchttheater Valkenburg (15 juni), Schouwburg De Domijnen Sittard (17 juni).

Kijk voor alle praktische informatie en kaartverkoop op die site van Opera Zuid. 

Lees ook