Designday steeds nadrukkelijker op de kaart

Ontwerpersmanifestatie in SAM-decorfabriek wederom een groot succes

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 22 mei 2017


Een prachtig bronsgroen glasservies, vervaardigd van zand uit het Savelsbos bij Maastricht. Het karakteristieke servies ‘van oma’ dat met behulp van moderne fototechnieken weer helemaal up-to-date is. En niet te vergeten een ingenieus ophangsysteem waarmee je van bijvoorbeeld een afgedankt skatebord en kekke boekenplank kunt maken. Om nog maar niet te spreken over de keur aan designmeubilair en customized kleding en waarop tal ontwerpers flink hun best hebben gedaan.

De honderden mensen die het afgelopen weekend een bezoek brachten aan de 12de editie van de ontwerpersmanifestatie Designday in de SAM-decorfabriek (het reusachtige voormalige decoratieatelier van porseleinfabriek Mosa) keken niet alleen hun ogen uit, maar hadden ook alle mogelijkheid om inspiratie op te doen. Dit jaar namen maar liefst 85 designers deel. Dat hadden er nog veel meer kunnen zijn, ware het niet dat Designday ervoor gekozen heeft er hoge selectiecriteria op na te houden, aldus woordvoerster Pascalle Savelkoul. ,,We hebben zeker dertig belangstellenden moeten weigeren, omdat ze niet aan onze normen voldeden. We hebben in de Designwereld een hele goede naam opgebouwd en die willen we graag in ere houden.”

Bijzonder aan Designday is dat bezoekers tijdens de manifestatie gemakkelijk in contact komen met de ontwerpers. Vaak stonden ze zelfs met de neus op het ontwerp- en maakproces. De opzet van Designday is dat ook mensen met een kleine beurs thuis genieten van spullen die normaal gesproken volstrekt onbetaalbaar zouden zijn. ‘Geen luxe voor de happy few, maar betaalbare luxe voor iedereen’, is een van de motto’s waarmee het event zich de afgelopen jaren manifesteerde.

Lees ook

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram