Barbier van Sevilla in een kuuroord

Nieuwe productie Opera Zuid 20 mei in première

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 11 mei 2017

Opera Zuid is bijna klaar met de nieuwe productie. Zaterdag 20 mei gaat in het Parktheater in Eindhoven de beroemde opera Il Barbiere di Siviglia van Gioacchino Rossini in première, een van de meest opgevoerde opera’s ter wereld.

In de goede traditie van het Maastrichtse operagezelschap is ook dit werk verplaatst naar de moderne tijd: het stuk speelt zich af in een hedendaags kuuroord waarin welgestelde, verveelde mensen hun tijd doden met spelletjes en verwoede versierpogingen. De dag wordt gevuld wordt met saunabezoek, massages en schoonheidsbehandelingen. ’s Avonds wordt er exorbitant gefeest. Zo gaat iedere dag op dezelfde manier voorbij.

De regie is in handen van Geert Lageveen en Leopold Witte, die eerder bij Opera Zuid Carmen regisseerden.

De Barbier van Sevilla zit zoals de meeste opera’s uit het begin van de 19de eeuw, vol ingewikkelde intriges, waarin alles draait om jeugd en ouderdom, liefde en begeerte. Het stuk gaat over Graaf Almaviva, die stapelverliefd is op de mooie, jonge en rijke Rosina. Deze wordt echter continu bewaakt door haar voogd, dokter Bartolo; een veel oudere man die hoopt zelf met haar te kunnen trouwen.

Almaviva doet er alles aan om contact te krijgen met Rosina. Als zijn pogingen dreigen te mislukken, roept hij de hulp in van Figaro, de sluwe barbier van Sevilla. Samen verzinnen ze de ene list na de andere en de zaak wordt steeds ingewikkelder als graaf Almaviva in verschillende vermommingen probeert Rosina’s hart te veroveren. Uiteindelijk slagen ze in hun opzet en trouwt Rosina met Almaviva- tot grote teleurstelling van Bartolo.

De hoofdrollen worden gespeeld door de Slowaakse tenor Juraj Holly (Il Conte d’Almaviva), bas-bariton Stefan Stoll (Bartolo), de sopraan Madieke Marjon (Rosina) en bariton Luthando Qave (Figaro). Ontwerper Marc Warning is verantwoordelijk voor het decor. De cast en het koor gaan gekleed in kleding die is ontworpen door kostuumontwerpster Dieuweke van Reij.

Il Barbiere di Siviglia gaat op 20 mei in première in Eindhoven, waarna het operagezelschap zoals gebruikelijk aan een tournee door het land begint. In Limburg is het stuk in de volgende plaatsen te zien: Parkstad Limburg Theaters Heerlen (3 juni), Theater de Maaspoort Venlo (8 juni), Cultuurcentrum Hasselt (10 juni), Openluchttheater Valkenburg (15 juni), Schouwburg De Domijnen Sittard (17 juni).

Het Theater aan het Vrijthof wordt deze keer bij hoge uitzondering niet aangedaan. De reden daarvoor is dat deze schouwburg de komende maanden dicht is in verband met een verbouwing.

Kijk voor alle praktische informatie en kaartverkoop op die site van Opera Zuid.