‘20 jaar Chapeau, petje af’

Jubileum Chapeau feestelijk gevierd op Kasteel Pietersheim

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 9 mei 2017


De lucht was wat betrokken, maar tegen de tijd dat de meeste gasten waren gearriveerd, stond er een aantrekkelijk waterig zonnetje boven Kasteel Pietersheim in Lanaken, waar het jubileumnummer van Chapeau ten doop gehouden werd. Een ware primeur voor het Magazine over het HET GOEDE LEVEN IN LIMBURG NL/BE, want de onlangs opgeknapte exclusieve feestlocatie is eigenlijk nog niet geopend voor het publiek, zo onthulde zaakvoerder Marc Bonnema.

Dat voor Chapeau de chique kasteelpoorten bij wijze van hoge uitzondering alvast geopend werden, had overigens een speciale reden: Kasteel Pietersheim is de locatie waar 20 jaar geleden het eerste nummer van Chapeau gepresenteerd werd, zoals een trotse hoofdredacteur Jo Cortenreadt in herinnering riep.

De symbolische eerste exemplaren van de voorjaarseditie 2017 – met niemand minder dan André Rieu naast Cortenraedt op de cover – werden in ontvangst genomen door ‘enkele trouwe ondersteuners van het eerste uur’: Mora-oprichter en zakenman Marcel Mourmans en Lex Martens, de zoon van topjuwelier Leon Martens, die sinds het prille begin onafgebroken op de achterkant van Chapeau (‘die andere cover’, zoals Cortenreadt het uitdrukte) heeft geadverteerd. Ook voor zaakvoerder Marc Bonnema lag een feestelijke linten voorzien ‘eerste’ exemplaar gereed. 

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken wees op het feit dat Chapeau in de afgelopen twintig jaar lang niet alleen een goede naam heeft opgebouwd in Nederland-Limburg, maar zeker ook in zijn gemeente, waar 6.800 Nederlanders wonen, en waar de eigen bevolking maar al te graag de nog nauwelijks zichtbare grens overtrekt om in Nederland te gaan werken, shoppen of andere leuke dingen te doen. Een blad als Chapeau is daarbij in al die jaren van grote invloed geweest, aldus Keulen. ,,20 jaar Chapeau, petje af”, vatte hij het kernachtig samen.

De bijeenkomst op het statige landgoed  – waar de catering werd verzorgd door Travell’Inn en de wijnen werden aangeboden door Toni Etneo van Selezione Vini Italiani in Zonhoven – had overigens om meer dan één reden een feestelijk karakter: niet alleen werden er de winnaars van de Chapeau Terraswedstrijd 2017 bekendgemaakt; er werd ook een nieuw initiatief gepresenteerd: Smakelijk Maastricht, een nieuw online platform over eten en drinken in de breedste zin van het woord in wat door velen nog altijd wordt beschouwd als dé gastronomische hoofdstad van Nederland.

 

Lees ook