Koninklijke opening van Paviljoen St. Gerlach

Prinses Margriet en echtgenoot op 14 juni naar Valkenburg

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 22 mei 2017

Prinses Margriet en haar echtgenoot mr. Pieter van Vollenhoven openen woensdag 14 juni het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve in Valkenburg. Dat heeft het Koninklijk Huis bekendgemaakt.

De nieuwe vergader- en congreslocatie is onderdeel van landgoed Château St. Gerlach, dat dit jaar 20 jaar bestaat. Het kasteel werd in 1997, op 15 september van dat jaar om precies te zijn, eveneens officieel geopend door Van Vollenhoven.

Het landgoed Château St. Gerlach in het dorpje Houthem-Sint Gerlach wordt gevormd door het kasteel zelf en de bijbehorende St. Gerlachuskerk. Het bevat een hotel en een restaurant. In de loop der tijd ontving het kasteel diverse beroemde gasten, onder wie de voormalige Amerikaanse president George W. Bush en zijn echtgenote Barbara en de leden van de legendarische Britse band The Rolling Stones.   

Sinds begin januari maken ook het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve onderdeel uit van het landgoed. De afgelopen jaren is er een nieuw paviljoen gebouwd, dat is ontworpen door de uit Sittard afkomstige toparchitecte Francine Houben gebouwd en is de hoeve gerenoveerd tot een vergader- en congreslocatie. De kasteelhoeve stamt uit 1668 en is een Rijksmonument.

Pieter van Vollenhoven zet zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle objecten, met name op het thema herbestemming van monumenten. In het verleden was hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds.

Landgoed Château St. Gerlach wordt de komende tijd overigens nog aanzienlijk verder uitgebreid. Eigenaar Camille Oostwegel sr. heeft in de nabijheid van het kasteel grote stukken land aangekocht die gebruikt gaan voor de vervaardiging van allerlei streekproducten. Zo zullen er in de nabije toekomst onder meer kloostervarkens en mergellandhoenders scharrelen. Een deel van de grond wordt gebruikt voor de wijnbouw. Wie straks per spoor in Houthem-Sint Gerlach arriveert, ziet - als hij of zij het kleine stationnetje nadert - aan twee kanten wijnstokken staan, aldus Oostwegel. 

 

Lees ook