Strenge veiligheidsmaatregelen in Cannes

Jo in Cannes (deel 1)

Auteur: Jo Cortenraedt
Woensdag 17 mei 2017

De zon, de zee, de palmbomen, het decor is weer perfect voor het 70e filmfestival van Cannes. Maar de ervaren festivalgangers merken wel een belangrijk verschil met de vorige jaren: de veiligheidsmaatregelen zijn nog verder opgevoerd. Altijd al was er behoorlijk veel politie rondom dit grootste filmfestival ter wereld. Maar dit jaar is de security nog aanzienlijk verscherpt, onder meer na de aanslag vorig jaar zomer in Nice, waar een gelijksoortige boulevard ligt als die bekende Croisette in Cannes.

Vlak voor de grote opening snuffelden speurhonden nog naar bommen bij de rode loper en op de Boulevard de la Croisette zijn er her en der grote betonnen bloembakken midden op de weg geplaatst. De reden is duidelijk: op die manier moet een aanslag met een vrachtauto zoals in Nice onmogelijk worden gemaakt.

Ook bij de ingang van het Palais des Festival is het allemaal een stuk strenger geworden. Ander jaren kreeg je een vluchtige bodycheck met een manueel apparaat. Maar nu moet je elke keer als je het Palais binnen wilt, door een detectiepoort en volg je een procedure zoals bij het inchecken op het luchthaven. Als je dan een paar maal per dag het Palais wilt betreden voor een filmvoorstel, een persconferentie of een interview, dan doorga je tijdens zo’n festival dus heel wat controles. Dat is de prijs die we met z’n allen betalen voor de terreurgolf die de laatste jaren ook West-Europa bereikt heeft.

Vanavond is het festival geopend met de Franse film ‘Les Fantômes de Ismaël’ met onder meer de internationale bekende Franse actrice Marion Cotillard en Charlotte Gainsbourg. Het thema is een teruggekeerde geliefde. Tijdens de officiële ceremonie werd de jury onder leiding van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar voorgesteld door de gastvrouw van de avond, actrice Monica Bellucci, die na een paar jaar afwezigheid terugkeert in Cannes. De komende anderhalve week komen nog heel wat bekende acteurs en actrices naar de Côte d’Azur zoals Julianne Moore, Dustin Hoffman, Emma Thomspon, Nicole Kidman (met twee films in competitie), Isabelle Huppert, Kirstin Dunst , Diane Kruger, Jacqueline Bisset, Kristen Stewart en Uma Thurman. Het festival sluit af met een nieuwe film van Roman Polanski die in Amerika nog altijd vervolgd wordt voor ontucht met een minderjarig meisje, maar in Cannes graag ontvangen wordt.

Lees ook