Limburgse Vastgoed Sociëteit bezoekt Stuttgart

where old meets new

Auteur: Jano Schoenmakers
Dinsdag 16 mei 2017

Sinds 1997 heeft Limburg een Vastgoedsociëteit die inmiddels circa 120 leden telt. Zij zijn beroepsmatig bezig met vastgoed in de breedste zin van het woord: creatief, technisch, financieel en beheersmatig. Het doel van de Limburgse Vastgoed Sociëteit (kortweg LVS) is het uitwisselen van kennis en ideeën. 

Er wordt bijna maandelijks een activiteit georganiseerd in de vorm van een lezing, werk- of projectbezoek of netwerkbijeenkomst. Daarnaast organiseert de LVS jaarlijks een buitenlandse reis naar een regio of stad waar zich markante ontwikkelingen in de vastgoedsector afspelen. Zelf zie ik deze sociëteit als toegevoegde waarde op mijn zakelijke netwerk, en ik ben dan ook sinds vier jaar lid. Dit jaar werd Stuttgart aangedragen als inspirerende setting voor een projectbezoek.

Stuttgart is een stad met zowel oude gebouwen als ambitieuze nieuwe projecten. De stad staat bekend als industriestad: Mercedes-Benz, Porsche en Bosch hebben er hun bakermat. Reeds in de negentiende eeuw zijn er in Stuttgart onder regie van keizer Wilhelm I veel imposante gebouwen gerealiseerd, die nog steeds een beeldbepalende positie hebben in de binnenstad. 

Een compleet resumé van al de historische gebouwen die wij hebben mogen aanschouwen zou waarschijnlijk slaapverwekkend zijn, en dat is nu juist waar de LVS niet voor staat! Ik beperk me dan ook tot een aantal hoogtepunten van deze studiereis.

Wij brachten onder meer een bezoek aan het ‘Bahnprojekt Stuttgart 21’, een imposant spoorweg- en stedenbouwkundig project. Het in 1994 aangekondigde project omvat een ondergrondse spoorlijn die zowel het centrum (met een nieuw station) als de luchthaven ontsluit. Deze lijn sluit bovendien aan op de hogesnelheidslijn tussen Parijs en Wenen. 

Bovengronds wordt de hoognodige ruimte vrijgemaakt voor een geheel nieuw stadsdeel, dat met woningen, groenzones en een parkachtige uitstraling de stad zal verrijken. Goede verbindingen zijn heden ten dage onmisbaar.

Een andere bezienswaardigheid die zeker de moeite van een bezichtiging waard is, is de Weissenhofsiedlung. De woonblokken van de Weissenhofsiedlung (in 1927 gerealiseerd als experimentele woonwijk) vormen onderdeel van een tentoonstelling over nieuwe architectuur in Duitsland, getiteld: ‘Das Neue Bauen’. De Zwitsers-Franse architect en stedenbouwkundige ‘Le Corbusier, bekend vanwege zijn vernieuwende kijk op stedenbouw en architectuur (en bij velen waarschijnlijk ook vanwege de Corbusier-stoelen die in tal van interieurs nog altijd een prominente plek innemen), heeft ook bijgedragen aan dit project.

Dan auto-industrie versus architectuur. De autoliefhebbers onder de leden van de LVS hebben in elk geval hun hart kunnen ophalen tijdens een bezoek aan het Mercedes-Benz museum. De geschiedenis van dit merk, dat bijna honderdvijfentwintig oud is, wordt hier vanaf de eerste dag weergegeven op maar liefst zeventienduizend vierkante meter vloeroppervlak! Gründlichkeit staat hier nog altijd hoog in het vaandel!

Hoewel het Porschemuseum, ontworpen door Delugan Meissl, veel kleiner is, springt het architectonisch veel meer in het oog. De hoofdstructuur van het gebouw wordt gevormd door een drietal V-vormige kolommen, waardoor het lijkt alsof het gebouw zweeft. Vanuit elk perspectief gezien is het gebouw verschillend, een ambitie die het merk Porsche zich stelde bij het concept dat zijn bedrijfsfilosofie weerspiegelt. Kennis, geloofwaardigheid en vastberadenheid zijn voor Porsche net zo fundamenteel als moed, opwinding, kracht en onafhankelijkheid.

Elk idee wordt actief aangegrepen om nieuwe uitdagingen aan te pakken, vandaar dat het merk steeds betere cijfers laat zien. Een visie waar de LVS, en hopelijk ook de meegereisde potentiële nieuwe leden, razend enthousiast van werden om zelf in de dagelijkse praktijk in het Limburgse land toe te passen.

Lees ook