Grote drukte op TEFAF New York Spring

Fotoverslag TEFAF New York Spring

Auteur: Jo Cortenraedt
Donderdag 4 mei 2017


De eerste editie van de kunstbeurs TEFAF New York Spring is onder grote drukte van start gegaan. Bij de opening waren er aanzienlijk meer bezoekers dan bij TEFAF New York Fall, die afgelopen oktober het startschot gaf voor de aanwezigheid van deze kunstbeurs op Amerikaanse bodem.

TEFAF New York Spring is het podium voor moderne en hedendaagse kunst, terwijl TEFAF New York Fall zich vooral richt op oude meesters en antiek.

Directeur Rob van de Wiel van MECC Maastricht, waar al 30 jaar de ‘moederbeurs’ TEFAF Maastricht wordt gehouden, verblijft momenteel in New York. „Je merkt duidelijk dat het nu een stuk drukker is dan afgelopen oktober. De beurs ziet er geweldig uit, er is meer tijd dan vorige keer geweest om de beurs op te bouwen en dat zie je.” Van de Wiel zegt dat de organisatie zeer tevreden is na de opening, vooral ook omdat er onder het publiek veel kunstverzamelaars zijn die interesse hebben om te kopen.

De 93 deelnemers aan TEFAF New York Spring tonen tot en met 8 mei het beste op het gebied van moderne en hedendaagse kunst & design. De beurs vindt plaats in de historische Park Avenue Armory in New York City. De 93 deelnemers behoren zonder uitzondering tot de top in hun vakgebied en tonen collecties met zeldzame werken van museale kwaliteit. Naast moderne en hedendaagse kunst & design is er een klein aantal deelnemers met juwelen en met kunst en antiek uit Afrika en Oceanië. Opvallend is de deelname van enkele moderne galeries uit Europa en Amerika, die niet eerder aan TEFAF Maastricht hebben meegedaan.

 “De enthousiaste reacties die we nu krijgen op TEFAF New York Spring liggen in lijn met de eveneens zeer goed ontvangen TEFAF New York Fall. Deze twee beurzen laten zien dat TEFAF de juiste keuzes heeft gemaakt bij de afgelopen jaar ingezette buitenlandse uitbreiding,” aldus Michael Plummer, Co-Managing Director van TEFAF New York. Jeff Rabin, Co-Managing Director, voegt daar aan toe: “De twee beurzen in New York zijn een belangrijke uitbreiding van het aanbod van TEFAF, waarbij we verzamelaars en musea uit de hele wereld in het voorjaar en najaar een extra platform bieden om elkaar te ontmoeten. Door het strakke en open ontwerp van Tom Postma Design worden de werken op TEFAF New York Spring op de best denkbare manier getoond voor elke type verzamelaar.”

Met de twee beurzen in New York, die weliswaar een stuk kleiner zijn dan TEFAF Maastricht (met 270 deelnemers) hoop de organisatie de positie van TEFAF mondiaal verder te versterken. Een van de argumenten is ook dat Amerikanen tegenwoordig minder geneigd zijn naar Europa te reizen na de aanslagen in onder meer Brussel en Parijs.

De toonaangevende beurs voor moderne kunst, Art Basel, organiseert al langer aparte beurzen buiten Zwitserland, namelijk in Miami en in Hong Kong.

Foto’s:  Bij de opening onder meer Sven Wiertz (eventmanager MECC), Willem van Roijen (bestuursvoorzitter TEFAF), Patrick van Maris (CEO TEFAF) en Rob van de Wiel (directeur MECC)

Fotografie: Harry Heuts

Lees ook