Eten als kunst op 13de Epicuriales de Liège

Vierdaags culinair festival dit jaar op een andere plek

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Vrijdag 26 mei 2017

Hoe zou een schilderij van Claude Monet of Paul Gauguin smaken?  En krijgen de bordjes ook zoveel kleur? Om dat te weten te komen moet je naar ‘Les Epicuriales de Liège’. Tijdens het pinksterweekend (2 tot en met 5 juni) koppelen de deelnemende chefs dit keer gastronomie aan kunst. En daar is de nieuwe locatie van het  proevertjesfestijn niet vreemd aan. Na jaren te hebben gekampeerd op ‘Espace Tivoli’, verhuist het hele kookgebeuren nu naar het Parc de la Boverie, pal tegenover het gelijknamige museum.  En dus is de link tussen kunst en kokkerellen vlug gelegd.

Met vijftien tenten waarin de restaurateurs het beste van zichzelf geven, zou je Les Epicuriales de Liège een klein ‘Preuvenemint’ kunnen noemen. Eregast is Philippe Fauchet, sterrenchef van het gelijknamige restaurant in St. Georges sur Meuse, een kleine gemeente in de provincie Luik. Maar ook Jean – Marc Notelet van Le Caïus in Parijs  en Thomas Troupin, die andere sterrenchef uit Waimes, geven acte de présence.

Ook diverse andere gereputeerde koks uit België en Frankrijk animeren het publiek tijdens de gastronomische ateliers die bekendstaan als ‘The Battles’. Hoewel de chefs met dezelfde producten aan de slag gaan, geven ze er toch hun eigen twist aan. 

Vlnr: Charles Lefert (Vincotte), Patrick Schifflers (Jean Gotta), Sterrenchef Philippe Fauchet en Pierre Luthers.

In de pagodetenten met ruim buitenterras noteren we diverse smaken: slow food met terroirproducten, Baskische en Braziliaanse gerechten, Italiaanse en Belgische keuken, tot chocolade en bier toe.

Speciale aandacht dit jaar gaat uit naar ‘Les produits de chez nous’, kwaliteitsproducten van eigen terroir, waarbij niet in de laatste plaats de veefokkerij wordt gepromoot.  ‘Runds van bij ons’, luidt het! 

Voor de animatie zorgen Guy Delville en Sophie Brissaud, echte culinaire chroniqueurs! In ‘La tente des grands chefs' wordt elke avond om 20 uur een succulent driegangenmenu geserveerd. Vooraf reserveren via de website is hierbij een must. De entree tot ‘Les Epicuriales’ is gratis en de gerechtjes betaal je met een eigen munt - ‘epi’ – die een waarde van 2 euro vertegenwoordigt.

Leuk om te weten is dat wie een gerechtje koopt, gratis entree krijgt tot het museum.

Een andere tip: parkeer je wagen op loopafstand bij Médiacité en neem een dagticket. Je wagen stallen kan ook aan de andere zijde van de voetgangersbrug. Daar wacht je een bootje dat elke twintig minuten de oversteek maakt naar het park.

Kijk voor meer informatie op: www.epicuriales.be

 

Lees ook