Hoe gezond zijn wij Limburgers?

Ellis houdt je op de hoogte van het gezonde leven in Limburg

Auteur: Ellis Visser
Dinsdag 16 mei 2017

In mijn eerste ‘officiële’ blog voor Chapeau binnen mijn eigen rubriek Ellis’ Health neem ik jullie mee in wat mij bezighoudt op het gebied van gezond leven in Limburg. Om ongeveer te weten van waaruit we vertrekken, lijkt het me goed om af te trappen met een kleine uiteenzetting over gezondheid in Limburg in het algemeen.

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: anders dan vaak wordt voorgesteld dat wij Limburgers het helemaal niet zo slecht doen op het gebied van gezondheid. Onlangs verscheen een bericht in de Limburger waarin de uitkomsten van een gezamenlijk onderzoek tussen CBS, RIVM en GGD’s werd gepresenteerd. De strekking was dat een derde van de volwassen Limburgers op dit moment aangeeft door gezondheidsproblemen beperkt te zijn in dagelijkse activiteiten. Maar desondanks beoordeelt bijna driekwart van hen de eigen gezondheid als (zeer) goed. Chapeau! We VOELEN  ons dus gezond.

Dat we ons gezond voelen komt onder andere door de vele investeringen die gedaan worden en de aandacht die besteed wordt aan dit onderwerp. Ik heb het dan niet alleen over het geld, maar ook over de vele initiatieven die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Limburg is bijvoorbeeld dé wielerprovincie (wees eerlijk, we fietsen ook wat af). Daarnaast zijn we actief binnen onderzoek bij kinderen (daar waar het allemaal begint), bijvoorbeeld ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ en niet te vergeten de samenwerking tussen de Provincie Limburg en het Institute for Positive Health binnen het project ‘Positieve gezondheid’, waar de focus niet ligt op beperkingen, maar op mogelijkheden. We kunnen dus wel stellen dat de Provincie zich op dit gebied van haar gezondste kant laat zien.

Misschien is het ook goed om te vertellen wat ik precies onder 'gezond' versta. 'Gezond' bestaat voor mij uit meer dan alleen gezond eten en sporten. Gezond zijn is ook genieten van dingen die niet altijd even gezond zijn. De laatste tijd wordt veel geschreven en gezegd over 'gezonde voeding'. Je wordt er gek van, want het is vaak tegenstrijdige informatie waarbij de waarheid moeilijk te achterhalen is. Ik probeer daarom een zo goed mogelijke balans te creëren voor mezelf. Ik koop verse producten, eet vaak kleine porties, prop nooit en beweeg met regelmaat. Daarnaast kan ik oprecht genieten van minder gezonde producten (mijn favorieten zijn: wijn, chips en kaasjes). Want dat is immers waar ik gelukkig van word en dat lijkt mij toch de basis voor een goede gezondheid.

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram