Philip Houben postuum geëerd met vertoning eigen film

Documentaire ‘En alles is theater...’ 6 mei in première

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 4 mei 2017

In het Theater aan het Vrijthof gaat zaterdag 6 mei een mini-documentaire in première die voor een belangrijk deel gemaakt is door Philip Houben, de voormalige burgemeester van Maastricht die op 23 april op 75-jarige leeftijd overleed.

Het filmdocument ‘En alles is theater...’ gaat over het 25-jarig bestaan van het theater aan Maastrichts bekendste plein. De vertoning twee weken na zijn overlijden is conform Houbens eigen wens, zo is vandaag bekendgemaakt.

In de 21 minuten durende documentaire nemen Houben en cineast Max van Even de kijker mee terug naar de gedenkwaardige openingsavond in 1992 waarop de toenmalige burgemeester samen met Tonny Eyk en (de op dat moment nog niet wereldberoemde) André Rieu en zijn salonorkest een avondvullend programma op de planken bracht. In de film komen ook de voormalig directeuren aan het woord. Zij blikken terug op 25 jaar Theater aan het Vrijthof.

Als eerste burger van Maastricht leverde Houben een grote bijdrage in de realisatie van het theater. Hij wist grote bedrijven ervan te overtuigen dat ze moesten meebetalen aan de totstandkoming. Als dank nodigde hij de gulle gevers uit voor een onemanshow – getiteld de Uitprobeeravond – met eigen geschreven liedjes en voordrachten op het podium. De documentaire die nu verschijnt was bedoeld als cadeautje aan de stad Maastricht.

Aanvankelijk had het feestcomité Houben benaderd met de vraag of hij in het kader van het jubileum opnieuw het podium wilde betreden om het publiek op zijn kenmerkende humoristische manier te vermaken, maar de voormalig burgemeester zag daar van af.

'Sommige dingen doe je nu eenmaal niet meer als je mijn leeftijd hebt bereikt', kregen de leden van het comité te horen. Maar Philip Houben zou Philip Houben niet zijn, als hij niet zou komen met een passend tegenvoorstel. Het leek hem een veel leuker idee, zo liet hij weten, om het Maastrichtse publiek te trakteren op een documentaire over de totstandkoming van het theater en de rol van deze schouwburg in het Maastrichtse uitgaansleven.  

Het script voor de film, die exact 21 minuten mocht duren, had Houben al voortvarend met zijn vulpen op een A4tje geschreven. Op de achterzijde stond een mogelijke cineast benoemd: Max van Even. Tevens werden vijf liedjes uit de Uitprobeeravond opnieuw ingezongen in de bovenzaal van het theater, met kompaan Tonny Eyk aan de vleugel.

De presentatie van de documentaire komende zaterdag 6 mei maakt deel uit van de jubileumviering en seizoenspresentatie 2017-2018 in Theater aan het Vrijthof. Het filmdocument is die avond vanaf 19 uur online te bekijken.

 

Foto Hugo Thomassen

Lees ook