Postume onderscheiding voor 'filmmaker' Philip Houben

‘En alles is theater...’ sprankelend eerbetoon aan Maastricht [MET LINK NAAR FILM]

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 6 mei 2017

Wat veel mensen al wisten staat vanaf nu officieel vast: Maastricht is de mooiste stad van Nederland. Dat er eindelijk een antwoord is gevonden op de vraag waarom zoveel mensen aan Maastricht verknocht zijn, is te danken aan oud-burgemeester Philip Houben.

De voormalige eerste burger van Maastricht heeft met de documentaire 'En Alles is theater...' een waar tijdsdocument afgeleverd, zei de huidige burgemeester Annemarie Penn-te Strake zaterdagmiddag bij de première van de 21 minuten durende film in het theater aan het Vrijthof. Bij de druk bezochte bijeenkomst waren ook een aantal familieleden van de op 23 april op 76-jarige leeftijd overleden Houben aanwezig. ,,Mochten we ons nog afvragen waarom we van Maastricht moeten houden, dan moeten we naar deze film kijken”, aldus de vrouw die een van Houbens opvolgers is. ,,En ook als we willen weten waarom we zo van Philip Houben hebben gehouden, moeten we naar deze film kijken.”

Na afloop van de eerste vertoning van de film kreeg Houben postuum een speciale onderscheiding, ’t Gouweke uitgereikt. De theaterprijs 'die slechts zeer zelden wordt uitgereikt', werd in ontvangst genomen door Philip Houbens dochter Carole.Het filmdocument ‘En alles is theater...’gaat over het 25-jarig bestaan van ‘het mooiste theater aan het mooiste plein, in de mooiste stad van Nederland’, zoals Houben het 25 jaar gelden al verwoordde in een door hemzelf geschreven lied.

In de 21 minuten durende documentaire nemen Houben en cineast Max van Even de kijker mee terug naar de gedenkwaardige openingsavond in 1992 waarop de toenmalige burgemeester Houben samen met Tonny Eyk en (de op dat moment nog niet wereldberoemde) André Rieu en zijn salonorkest een tweeëneenhalf uur programma op de planken bracht. In de film komen ook enkele voormalig directeuren aan het woord. Zij blikken terug op 25 jaar Theater aan het Vrijthof. De film is verder een aaneenschakeling van schitterende historische beelden van het dagelijks leven in Maastricht. 

Als eerste burgermeester van Maastricht leverde Houben een grote bijdrage in de realisatie van het theater. Hij wist grote bedrijven ervan te overtuigen dat ze moesten meebetalen aan de totstandkoming. Als dank nodigde hij de gulle gevers uit voor een onemanshow – getiteld de Uit-probeer-avond – met eigen geschreven liedjes en voordrachten op het podium. De documentaire die nu verschijnt was bedoeld als cadeautje aan de stad Maastricht.

Aanvankelijk had het feestcomité Houben benaderd met de vraag of hij in het kader van het jubileum opnieuw het podium wilde betreden om het publiek op zijn kenmerkende humoristische manier te vermaken, maar de voormalig burgemeester zag daar van af.

'Sommige dingen doe je nu eenmaal niet meer als je mijn leeftijd hebt bereikt', kregen de leden van het comité te horen. Maar Philip Houben zou Philip Houben niet zijn, als hij niet zou komen met een passend tegenvoorstel. Het leek hem een veel leuker idee, zo liet hij weten, om het Maastrichtse publiek te trakteren op een documentaire over de totstandkoming van het theater en de rol van deze schouwburg in het Maastrichtse uitgaansleven.  

Het script voor de film had Houben al voortvarend met zijn vulpen op een A4tje geschreven. Op de achterzijde stond een mogelijke cineast benoemd: Max van Even. Tevens werden vijf liedjes uit de Uit-probeer-avond opnieuw ingezongen in de bovenzaal van het theater, met kompaan Tonny Eyk aan de vleugel.

De presentatie van de documentaire maakte deel uit van de jubileumviering en seizoenspresentatie 2017-2018 in Theater aan het Vrijthof. De vertoning exact twee weken na zijn overlijden was conform Houbens eigen wens. ,,Philip kennende geniet hij nu mee in de engelenbak daarboven”, aldus theaterdirecteur ad interim Jean Boelen voorafgaand aan de première.                                                                                     

Foto’s Olga van Borren

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram