De steeds geringer wordende waarde van een foto

Daniëlle Branje: 'bewust foto's maken schept ruimte in het leven'

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 1 mei 2017

Wat is in de huidige tijd nog de waarde van een foto? Wat zegt beeld nog in een tijd waarin ontelbare mensen dagelijks tientallen foto’s maken met hun mobieltjes. Om ze te verspreiden via de sociale media. Of ze achteloos op te slaan en er verder nooit meer naar te kijken.

Digitale ontwikkelingen maken het heel eenvoudig om steeds meer foto's eenvoudig te bewaren. Veel van deze foto's belanden op een harde schijf of op de computer. Maar hoe meer we van iets hebben, hoe minder waarde wij ergens aan toekennen. 

Geldt dat ook voor de foto's die we maken? ,,Hoe kunnen we ervoor zorgen dat foto’s waarde blijven behouden?” is de vraag van Daniëlle Branje, fotografe uit Maastricht en van oorsprong onderzoeker.

Babyfoto’s en kiekjes van gedenkwaardige gebeurtenissen vertegenwoordigden nog niet eens zo heel lang geleden een grote emotionele waarde. Op de vraag waar ze het eerste naar zouden grijpen in het onverhoopte geval dat er brand zou uitbreken in hun woning, was het standaardantwoord van veel mensen: het album met daarin de foto’s van de kinderen. ,,Ik hoor weleens van mensen dat ze foto's zijn kwijt geraakt. Zelfs belangrijke foto's van hun kinderen. Wat betekent dat voor onszelf en onze herinneringen?”, luidt een van de vragen die Daniëlle Branje graag beantwoord zou willen zien.  

,,Is fotografie een wegwerpmarkt geworden? Er zijn waarschijnlijk nog nooit zoveel fotografen geweest, en elke draagt bij aan nog meer foto's op een USB stick. Want wie heeft er tijd om al die 10.000 foto's te verwerken tot een album?”

Vanuit dit gegeven is Branje naar eigen zeggen op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden om fotografie terug te brengen naar de essentie. ,,Ik geloof dat het waardevol is om bewuster om te gaan met de foto’s die je maakt. Je maakt leuke kiekjes en foto’s die je zeker je leven lang wilt bewaren. Je wilt hier een bewuste keuze in maken. Met de laatste foto’s ga je anders om, die wil je zo goed mogelijk bewaren.”  

Daniëlle Branje werkte haar ideeën uit in een project getiteld Book of Love, ,,een designfotoboek van de hoogste kwaliteit, dat je behandelt als een kunstwerk” , zoals ze zelf zegt.  

,,Ik werk vanuit het eindresultaat”, aldus Daniëlle Branje, die eerder twee fotoboeken op haar naam schreef: A Book of Love, First Years, een boek dat gaat over de eerste jaren, warmte, thuis en onvoorwaardelijke liefde, en A Story of Childhood, met als thema speelsheid, onbezonnenheid en vreugde van de kindertijd. ,,Ik stel de vraag: ‘wat moet er over twintig jaar in een herinneringsboek staan’? Als je vanuit deze methode werkt, ga je anders foto's maken: bewuster en slimmer. Zo heb ik mijn ouders geportretteerd en er een kunstfotoboek van gemaakt. Het is een bijzonder proces geweest waarin ik ook dingen heb geleerd over mijn ouders die ik nog niet wist.”

Branje maakt haar boeken in opdracht vanuit een thema met bijbehorende titel. Haar derde boek, Walk of Life, gaat over het leven delen, verbondenheid en liefde tussen twee mensen.

De boeken worden gemaakt met slechts één foto of één stukje tekst per twee pagina's, legt de fotografe uit. ,,Ik wil daarmee gevoel van overvloed benadrukken en de foto’s volledig richten op de dingen die van waarde zijn. Er is genoeg. We hoeven niet alles te vullen.” 

https://www.daniellebranje.nl/

 

Lees ook