Rustige start Cannes filmfestival

Jo in Cannes (deel 2)

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 20 mei 2017

De drukte is net zo groot als andere jaren, maar toch is het 70e filmfestival van Cannes relatief rustig gestart. De openingsfilm Les Fantômes d’Ismaël voldeed redelijk aan de artistieke verwachtingen, maar was vooral voor de Franse markt interessant met de actrices Marion Cotillard en Charlotte Gainsbourg.

Op de voorpagina’s van de kranten en in de filmbladen sierden vooral de foto’s van Monica Bellucci, die als presentatrice van de openingsavond was ingehuurd. Voor haar een goede gelegenheid om weer in beeld te komen. Na haar kleine rol in de laatste James Bond is het wat rustiger geworden rond deze gracieuze dame.

De vele camera’s en fotolenzen waren ook gericht op jurylid Will Smith, de Amerikaanse acteur die bij een breed internationaal publiek populair is. We kwamen ‘m tegen in de bar van Hotel Martinez en hij was een en al vrolijkheid. Opvallend ook de keuze voor de Duitse regisseuse Maren Ade als jurylid. Haar film Toni Erdmann was vorig jaar de grote favoriet voor de Gouden Palm, maar werd toen door de jury totaal genegeerd. Waarschijnlijk wil de Cannes-organisatie op deze manier toch nog iets rechtzetten.

Voorzitter van de ‘tweede competitie’ ‘Un Certain Regard’ is de Amerikaanse actrice Uma Thurman, die graag naar de Côte d’Azur komt. Dat doet ook actrice Julianne Moore die met haar rol in Wonderstruck al haar vierde film met regisseur Todd Haynes heeft gemaakt.

Het festival duurt nog lang en de nodige sterren zullen zich nog melden. De duizenden toeristen en fans zijn er al, het is aanschuifelen op de Boulevard de la Croisette.

Van de films krijgt degene die geen ‘badge’ heeft, weinig mee. Al is er voor het publiek wel weer een openluchtbioscoop op het strand. Na zonsondergang is het ook daar ‘Le monde du cinema’.

Lees ook