Opening van het Limburgse openlucht netwerk(jacht)seizoen

Vertrouwen, verbinden, het delen van kennis en in stand houden van relaties

Auteur: Jano Schoenmakers
Maandag 29 mei 2017

Er zijn deze maand wederom allerlei weerrecords verbroken: ‘De eerste tropische en heetste 17 mei ooit’ en ‘27 mei warmste meidag sinds 1922’, om maar een paar voorbeelden te noemen. De zon schijnt in elk geval volop en daarmee is ook het Limburgse netwerkseizoen weer geopend.

In landen aan de Middellandse zee vinden zakelijke afspraken veelal plaats in de buitenlucht tijdens de lunch, de hoofdmaaltijd van de dag. Hiervoor wordt – in tegenstelling tot hoe dat in mijn beleving gaat in Nederland – uitgebreid de tijd genomen, en dit wordt absoluut niet gezien als verspilde tijd.

Neem je daarnaast in overweging dat de mens zonlicht nodig heeft om zich prettig te voelen en goed gehumeurd te zijn, dan zou je de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat zakendoen in de buitenlucht als de zon schijnt een uitstekende kans biedt op zakelijk succes!? Vanaf vandaag dus maar eens kritisch kijken naar uw vergaderlocaties?

Begin mei ben ik gestart met een netwerkevenement in het noorden van Limburg. Op 10 mei brachten wij een bezoek aan het nieuwe stadskantoor in Venlo, samen met vastgoednetwerk Stichting Zamen. Dit netwerk organiseert diverse activiteiten en bijeenkomsten, zowel op provinciaal niveau als op regionaal niveau. Deze activiteiten zijn opgebouwd rondom de thema’s ‘Communicatie’, ‘Innovatie’, ‘Culinair’ en ‘Samenwerken’.

Het Venlose stadskantoor is volledig gebouwd en ingericht volgens de Cradle to Cradle-principes. Het gebouw is niet alleen duurzaam, maar levert daarnaast een positieve bijdrage aan mens, milieu en economie. De focus van het ontwerp van het gebouw ligt dan ook op de thema’s: people, planet en profit. Hiermee loopt de gemeente Venlo flink voorop.

Daarna zijn we verder afgezakt naar het Franse Zuiden. Op de MIPIM, de meest toonaangevende vastgoedbeurs ter wereld in het zonnige Cannes, zijn de prijzen voor de beste internationale vastgoedprojecten uitgereikt: het project be-MINE (een nieuwe bestemming voor het voormalige mijngebied in Beringen) heeft een van de felbegeerde MIPIM Awards in de categorie Best Urban Regeneration Project in de wacht gesleept.

Op donderdag 18 mei hebben wij met VOKA (Belgisch Limburgse Kamer van Koophandel met meer dan 3000 leden) een bezoek gebracht aan be-MINE. De mijnsite, op circa 30 minuten rijden van Maastricht, omvat 100.000 vierkante meter aan cultureel erfgoed. De grotendeels groene omgeving kreeg een heropleving door een omvangrijk restauratieprogramma en een dynamisch herbestemmingsprogramma met onder meer een zwembad, nieuwe winkels, een duik- en klimcentrum, horeca, een museum, een avonturenberg en nieuwe woongelegenheden.

De omvangrijke ontwikkeling van de mijnsite is slechts een onderdeel van een proces dat de derde stad van Limburg moet leiden in de richting van een goed uitgebouwd stedelijk gebied, waar ook het centrum een belangrijke schakel in zal vormen. Ik was aangenaam verrast door de omvang en de potentie van dit gebied. Het biedt voldoende uitdagingen voor de sportieve mens, terwijl ook gezinnen er naar hartenlust terechtkunnen voor recreatie, retail en leisure.

Op 27 mei – de warmste meidag sinds 1922 dus – heeft tot de Rotary van Maaseik de aftrap gegeven voor de 27ste editie van het jaarlijkse event Bokkerieje gegeven. Hét grensoverschrijdende fietsevenement van Nederlands en Belgisch Limburg werd geopend met een benefietdiner op de Markt van Maaseik. De opbrengst komt ten goede aan de Limburgse Stichting Autisme en de aanleg van een therapeutische tuin voor demente bejaarden in Maaseik. Prachtig om deze initiatieven te mogen steunen!

Het jagen op nieuwe opdrachten mag mijns inziens nooit een doel op zich zijn van het bijwonen van netwerkbijeenkomsten en zelfs niet van een zakelijke lunch waarbij het nuttige met het aangename wordt verenigd. Het gaat tegenwoordig om vertrouwen, verbinden, delen van kennis en het opbouwen van duurzame relaties. 

Lees ook