Tongeren ademt historie en sfeer

De eerste stad van België

Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Woensdag 3 mei 2017

Op zondag leiden alle wegen naar Tongeren. De oudste stad van België is dan al vroeg uit de veren. Want het stadscentrum verandert dan tot één grote marktplaats, waar spotters van antiek, brocante en vintage gezellig snuisteren tussen tal van spullen, al dan niet met een verhaal. Om nadien te kuieren langs het begijnhof, over de Grote Markt en er te genieten van een lekkere lunch.

Grootste brocante van Benelux
De brocante van Tongeren is de grootste in de hele Benelux. Op zondagochtend van 7 uur tot 13 uur vinden Nederlanders, Duitsers, Fransen, Britten, ja zelfs Ameri-kanen, Russen, Chinese en Japanse schat-tenjagers moeiteloos de weg naar de antiek- en en brocantemarkt, goed voor 350 standhouders en veertig antiekwin-kels. Zij zetten hun deuren open in de Eburonenhal en Qpark Julianus, maar ook langs de wallen en De Schiervelstraat, met specifieke verzamelobjecten en originele retrospullen. De antiekmarkt sluit heel goed aan bij het historische geheel van Tongeren. Zoals de middeleeuwse Moerenpoort, gratis te bezoeken, mits vooraf de toegangscode te halen bij Toerisme Tongeren. Geniet er van het panoramisch zicht op het centrum van de stad. En maak kennis met het vlak-bij gelegen begijnhof. Het maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed. Op het idyllische pleintje ‘Onder de linde’ ligt het begijnhofmuseum Beghina. Deze zeven-tiende-eeuwse begijnenwoning, met authentieke materialen gerestaureerd, toont er op tastbare wijze tal van kunst- en gebruiksobjecten. In de kelder is het gezellig toeven bij een ambachtelijk begijnenbiertje of een frisse vlierbloesemlimonade. En het nostalgisch museumwinkeltje nodigt uit te snuffelen tussen tal van souvenirs.Het Gallo-Romeins Museum vertelt het boeiend verhaal van de mens in het verre verleden. Van Neanderthaler tot Gallo-Romein. Daarbij zijn de vele figuren in kunsthars aangrijpend echt en zetten prestigieuze voorwerpen, kaarten en maquettes de inhoud kracht bij. Tot en met 30 juni loopt er de tijdelijke, intussen befaamde tentoonstelling over de schoonheid van de vrouw: Timeless Beauty. Authentieke objecten, intrigerende teksten van Romeinse auteurs en sensuele foto’s van wijlen kunstfotograaf Marc Lagrange.

Enorme collectie religieuze kunst
De passie voor het verleden kun je verder koesteren in de gotische Onze-Lieve- Vrouwebasiliek, vlakbij de Grote Markt. Het imposante bouwwerk staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO, waar de toren is ingeschreven bij de belforten. Breng zeker een bezoek aan het prachtige interieur van de basiliek. Geniet in het aanpalende Teseum van de kerkschatten, de relieken, gewaden, een uniek romaans Christushoofd en luister naar de stemmige middeleeuwse koorgezangen. Ook wordt een deel van dit museum gewijd aan de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. Geïntegreerd hierin is de romaanse klooster-gang die het pandhof omsluit en pal naast de basiliek ligt. Het is de enige en unieke kruisgang in de regio.

Stad van culinaire adressen
Na al die erfgoedontdekkingen is het goed toeven in een van de vele gezellige brasseries die Tongeren rijk is, voor een smakelijke lunch of een van de vele ambachtelijke bieren. Of een culinaire verwennerij in een van de goede gastronomische restaurants. Tenslotte is Tongeren op zijn best als decor voor feesten en evenementen. Elke eerste zondag van de maand is het er leuk shoppen. Tot 17 uur kun je flaneren in de binnenstad en de nieuwste trends spotten. De handelaars verwelkomen je met een glimlach.

Meer informatie bij Toerisme Tongeren. De dienst is gehuisvest in de Gasthuiskapel van het Julianuscomplex, een fraai voorbeeld van hoe de stad erfgoed integreert in hedendaagse architectuur.

TONGEREN, DE EERSTE STAD
www.tongeren.be
+32(0)12 800074
Ook op facebook Toerisme Tongeren, instagram #visit_tongeren  en tripadvisor Toerisme Tongeren

Lees ook