Pinkpop: spectaculair muzikaal liefdesverhaal

Rowwen Hèze stijgt boven zichzelf uit in productie Toneelgroep Maastricht

Auteur: Ludo Diels
Maandag 10 april 2017

In de Maaspoort van Venlo vond afgelopen zaterdag de première plaats van de voorstelling Pinkpop. In dit toneelstuk van Toneelgroep Maastricht  speelt de muziek in de setting van Pinkpop de hoofdrol. Het verhaal gaat over de aan Alzheimer lijdende Wiel die, geholpen door zijn vrouw,  probeert grip te houden  op zijn leven aan de hand van de muzikale herinneringen aan 'hun' festival waarvan ze geen editie oversloegen. Ondanks dit schrijnende gegeven valt er in de voorstelling opmerkelijk veel te lachen en is het ook in visueel opzicht spectaculair.

Rowwen Hèze brak in 1992 op het roemruchte festival door. In deze door Servé Hermans geregisseerde voorstelling is de band van de partij met acht nieuwe nummers. Rowwen Hèze stijgt in muzikaal opzicht boven zichzelf uit met gevoelige liedjes als mistige dage, allien 't liedje en ienzame man.

De voorstelling Pinkpop is geen vervanging voor de festivalervaring, dat wil het ook niet zijn. Het is evenmin een concert van de 'band waar Limburg trots op is'. Pinkpop slaagt in zijn opzet om een dramatisch verhaal luchtig te brengen, terwijl de essentie van een popfestival als ankerpunt in iemands leven op aparte wijze gestalte krijgt in filmfragmenten en een ijzersterk spel van Huub Stapel, Henriëtte Tol, Michel Sluysmans, Judith Pol en Suzan Seegers. De tekst is geschreven door Frans Pollux en Jibbe Willems naar een idee van journalist Wiel Beijer.

Na de goed ontvangen openingsavond liet Rowwen Hèzes frontman Jack Poels zich ontvallen dat ze in 1992 vlak voor hun iconische optreden op Pinkpop minstens even nerveus waren als bij deze voorstelling in het theater. Niets van te merken.

Gaat dit zien!

Op de foto: regisseur en artistiek leider Servé Hermans, Jan Smeets en Huub Stapel. Foto is gemaakt door Harry Heuts. 

Lees ook