Museumnacht Maastricht wederom grandioos succes

Ontdekkingstocht door 17.500 vierkante meter kunst

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 8 april 2017


Een ludieke ode aan Elvis Presley in Centre Céramique (met onder meer een doorlopende Presley Paranoia Freak Show, muziek van The King en een speciaal optreden van Bart Chabot), de mogelijkheid om vrij rond te scharrelen in de vele privévertrekken van het voormalige woonhuis van de Maastrichtse brouwersfamilie Bosch, een marathon van Europese kortfilms in filmtheater Lumière én bijzondere performances over de stand van zaken in Europa in Marres. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

Maastricht bubbelde en bruiste de afgelopen nacht op cultureel gebied. De tweede editie van Museumnacht Maastricht (met 17.500 vierkante meter aan kunst en 130 kunstenaars en artiesten) heeft volgens de laatste tellingen zo’n 3500 mensen op de been gebracht. Alleen al in de voorverkoop gingen zo’n 2600 tickets van de hand. Omdat nog niet alle deelnemende kunstinstellingen de balans hebben opgemaakt, volgt maandag volgt het officiële bezoekersaantal.

Op vertoon van één en hetzelfde ticket, of liever gezegd een knalgele all inclusive polsband, toegang konden de deelnemers aan de museumnacht – onder wie veel jongeren – zich vrij bewegen lamgs dertien verschillende musea en andere kunstlocaties (waarbij ook de hop-on-hop-off bus was inbegrepen). Op het moment dat burgemeester Annemarie Penn-te Strake in het Bonnefantenmuseum in het bijzijn van een grote groep genodigden haar openingsspeech hield (omstreeks 20.00 uur) stonden op de diverse locaties mensen in de rij om naar binnen te mogen.

De ‘nacht’ eindige officieel om 01.00 uur, maar kreeg een feestelijk vervolg in de Muziekgieterij, waar tot omstreeks 05.00 uur de (niet inbegrepen, maar ruimschoots van tevoren uitverkochte) afterparty werd gehouden. Wie geen kaartje had, maar wel van mening was dat de meer dan geslaagde tweede museumnacht een goede reden was voor een muzikale afsluiting in de kroeg, kwam overigens ook ruimschoots aan zijn trekken. In achttien Maastrichtse café’s waren live-optredens in verband met het Smartlappenfestival Maastricht.    

Foto’s Luc Hommes

Lees ook