Maastricht krijgt eigen Kir Royal

Nieuw aperitief Maastricht Culinair later dit jaar verkrijgbaar

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 4 april 2017

Maastricht krijgt binnenkort zijn eigen variant op de Kir Royal, het beroemde Franse aperitief bestaande uit Crémant de Bourgogne (of een andere mousserende wijn) en een scheutje zwarte bessenlikeur (crème de cassis). Het belangrijkste verschil is dat de ‘Maastricht Royal apéritif’, zoals het nieuwe drankje is gedoopt, bestaat uit mousserende wijn van de Apostelhoeve in Maastricht, aangevuld met een nieuw te ontwikkelen, ‘streekeigen’ likeur op basis van bier dat is versneden met Mestreechs Aajt, het frisse oerbier dat ontstaat door het in eikenhouten vaten spontaan te laten gisten.

Het initiatief voor het nieuwe alcoholische streekproduct is afkomstig van Maastricht Culinair, een Maastrichtse club van restaurants en andere bedrijven in de culinaire sector. De nieuwe likeur wordt vervaardigd in samenwerking met de Gulpener Bierbrouwerij en de Gerlachus Whiskystokerij (Gerlachus Wiskie). Het resultaat wordt later dit jaar gepresenteerd en staat daarna op de kaart bij de aangesloten restaurants: puur of als ‘Maastricht Royal apéritif’, in combinatie dus met de mousserende wijn van de Apostelhoeve, het belangrijkste wijngoed van Zuid-Limburg.

Om de likeur te maken, wordt eerst onder leiding van brouwmeester Steven van den Berg een nieuw bier gebrouwen. Dit wordt versneden met Mesteechs Aajt, het enige middeleeuwse bier van Nederland, dat sinds 1984 in Gulpen wordt gebrouwen.

Stoker Thijs Has gaat met de assemblage aan de slag om een likeur te destilleren. ,,Zo wordt kennis, ervaring en passie gebundeld om speciaal voor fijnproevers een nieuw streekeigen likeur te ontwikkelen, die voortborduurt op de rijke gastronomische historie van Maastricht en regio”, aldus Maastricht Culinair.

De samenwerking met Gulpener Bierbrouwerij en Gerlachus Whiskystokerij past volgens de restaurantclub in de ambitie om Maastricht in gastronomisch opzicht verder op de kaart te zetten.

Foto Jean-Pierre Geusens

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram