Combinatie van nieuwe en oude technieken

Jane Worthington ontwikkelt een bijzondere stijl in portretkunst

Dinsdag 11 april 2017

Jane Worthington (1969) is een Brits-Nederlandse kunstenares en ontwerpster. Zij heeft een nieuwe stijl ontwikkeld in de portretkunst.

Dit voorjaar heeft zij haar eigen online studio geopend, waarin ze haar werk presenteert. „Ik laat me inspireren door de barok met kunstenaars als Willem van Aelst en Rachel Ruysch. Ik gebruik zowel oude technieken als olieverf op doek alsook moderne technieken als fotografie en computertechniek. Ik combineer eigenlijk de zeventiende en achttiende eeuw met de eenentwintigste eeuw. Op die manier creëer ik een historische link met een modern contrast.” Elk kunstwerk op de site Jane Worthington Studio wordt in een oplage van maximaal vijftig stuks gemaakt, waarbij de klanten hun eigen portret erin verwerkt kunnen krijgen.

In die zin blijft er een zekere exclusiviteit gewaarborgd. De online studio is voor haar een manier om het eigen creatieve proces te sturen, precies zoals zij dat wil. „Ik heb altijd al geschilderd, al sinds mijn studie op het Cumbria College of Art in Engeland. Voor grote merken als Leolux heb ik campagnebeelden geschilderd. Nu zet ik een nieuwe stap met deze studio en kan ik ook gemakkelijker in opdracht van particulieren portretten maken.” Dat de portretschilderkunst van Jane Worthington al eerder bekend was, blijkt onder meer uit het feit dat ze portretten maakte van leden van het Koninklijk Huis, van André Rieu en van oud-burgemeester Gerd Leers.

Momenteel werkt ze aan een collectie onder de naam Serendipity. Eind dit jaar hoopt ze daar vier werken voor klaar te hebben. Jane Worthington werkt nog niet met een galerie samen. „Voor portretten, zeker in opdracht, is dat ook niet nodig. Maar ik maak ook autonoom werk en dan is een samenwerking met een galerie wel zinvol. Ik hoop snel een goede galerie te vinden die gelooft in mijn werk.”

Het bestellen van een portret online werkt als volgt: de persoon in kwestie zoekt een kunstwerk naar smaak uit, klikt dat aan en vult de persoonlijke gegevens in en levert een foto. Dan volgt de betaling. Vervolgens wordt het kunstwerk gemaakt zoals op de website is te zien, maar dan met de eigen afbeelding van de klant. Het kunstwerk wordt dan per koerier geleverd, zoals met alle producten die via internet worden besteld.

Jane Worthington vindt het heel logisch op deze manier te werken. „Ik omarm de nieuwste technieken en combineer die met mijn schildertalent, geïnspireerd door de barok.”

www.janeworthingtonstudio.com

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram