Hotspot: herenboetiek MAYFAIR

Van hip Wyck naar het chique Stokstraatkwartier

Auteur: Elise Crutzen
Dinsdag 4 april 2017

Van een galmend grote zaak naar een fluisterend klein boetiekje: Mayfair maakte onlangs de gedurfde oversteek van hip Wyck naar chique Stokstraatkwartier.

En het opvallende is: voor zover we kunnen aflezen aan het huidige modeklimaat, bevindt Wyck zich in gunstige tijden. Het is dan ook een gezellige buurt, het Petit Paris zo u blieft, waar om de zoveel tijd nieuwe boetiekjes hun deuren openslaan en ondernemers elkaar het beste wensen (zo hebben wij van horen zeggen). Hoe dan ook: Mayfair verlaat Wyck voor Stokstraat en schaart zich met groot gemak naast de gevestigde ondernemers Kiki Niesten, Leon Martens Espace en Shoebaloo.

Die move zegt veel over Mayfair. Want slaat het gros linksaf, dan slaan zij rechtsaf. Eén blik op de collectie en je voelt dus ook al hoe laat het is. Letterlijk, want na twee bezoeken blijf je alweer te lang hangen, luisterend naar Philippe (mede-eigenaar en mede-oprichter van Mayfair) die zowat alles weet over de mode, parfums, beautyproducten en theeën.

Klein maar fijn - cliché maar waar. Het aanbod in deze Stokstraatse boetiek nummertje 16 is namelijk een stuk geconcentreerder. Puurder. Juist niet drukker, rommeliger of onoverzichtelijker; wat best mogelijk was geweest vanwege een relatief klein oppervlak. Nee, één pirouette volstaat om het huidige aanbod te scannen.​

Het schijnt, met de nadruk op schijnt, dat herenmode lastig te verkopen is in Maastricht. Mannen zijn nu eenmaal moeilijker te verleiden als het op kleding aanschaffen aankomt. Iets dat bij Mayfair lastig te geloven is. Onder de kopers bevinden zich vooral mensen die weten wat ze willen. Modefotografen, voedingsgoeroes, grafisch vormgevers, sportliefhebbers, Vlamingen, Maastrichtenaren, Amsterdammers…

Ze weten ook waarom ze hier zijn. Iets met een ‘verrassingskick', en om een nieuw stuk aan de garderobe toe te voegen dat bijzonder is en niet zo mainstream. En van, als bijzonder belangrijk criterium, hoge kwaliteit. Dat vertaalt zich dan naar labels zoals OAMC, Comme des Garçons, Marni, APC, Common Projects en Paul Smith. Daarnaast ontdekken Philippe en Debora (zijn vrouw, medeoprichter en mede-eigenaar) ieder seizoen weer nieuwe merken in Parijs, Milaan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Zo nu en dan resulteert dat wel eens in nationale en Beneluxiaanse primeurs.

Natuurlijk had het ook anders kunnen uitpakken. Dan dacht Mayfair nu met heimwee terug aan hun warm plekje in hip Wyck. Dat is niet het geval. Het betreft hier zelfs een gevalletje “hadden we dit maar eerder gedaan”, aldus Philippe. Maar hé, no regrets. Alleen maar een veelbelovende toekomst vol verrassingen in een kleine maar fijne boetiek. -

MAYFAIR
Stokstraat 16, 6211 GD Maastricht
mayfair.fashion