Designday zeer in trek bij Duitse ontwerpers

Twaalfde editie telt recordaantal buitenlandse deelnemers

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 13 april 2017

Maar liefst negen Duitse ontwerpers hebben zich al ingeschreven voor de twaalfde editie van Designday, het evenement dat draait om jonge ontwerpers in de Euregio die toegankelijk en betaalbaar design maken. Het aandeel buitenlandse ontwerpers is daarmee op dit moment al hoger dan ooit, aldus organisator Hester Coolen. Ook de Hochschule Trier neemt deel met acht à negen getalenteerde studenten.

Het aantal Duitse deelnemers kan overigens nog verder groeien, want ook Duitse designer-collectieven als de Handwerkskammer Düsseldorf (negen designers) en de Arbeitsgemeinschaft des Kunsthandwerks NRW, hebben belangstelling, zo meldt Designday. 

Het driedaagse evenement, dat ook dit jaar weer plaatsvindt in de SAM-Decorfabriek aan de Meerssenerweg in Maastricht (de oude fabriekshal van de Mosa vlak achter het Centraal Station), gaat van start op vrijdag 19 mei. Het thema dit jaar is ‘Upcycling Matters’.

Na het openingsdiner zal wethouder Mieke Damsma de Made for Maastricht Design Award uitreiken. De stadsprijs, die bedoeld is om jonge ontwerpers aan te moedigen, ging vorig jaar naar Bee Collective, een Maastrichts ontwerperscollectief bestaande uit Daniel Meier, Robin van Hontem en Janicke Kernland. Zij kregen de prijs (5000 euro) voor hun ontwerp voor huisvesting van een in Maastricht levende diersoort, een Batpole oftewel een vleermuizenpaal.

Dit jaar kunnen ontwerpers inschrijven op de opdracht: 'ontwerp een toestel voor de openbare ruimte met meerdere interactieve functies'.

Nieuw op Designday zijn dit jaar de workshops die op de beursvloer worden aangeboden. Meerdere designers zullen op de beursvloer aan het werk zijn, waardoor bezoekers  letterlijk met hun neus op het maakproces staan.

Het volledige programma en overige informatie is te vinden op www.designday.nl

 

 

Lees ook