Design geïnspireerd op Limburgs mijnverleden

Jonge Zweedse wint eerste editie Crossborder Design Contest

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 3 april 2017

De Zweedse ontwerpster Anna Tuhus is de overtuigende winnaar van de eerste editie van het Crossborder Design Contest. Bij deze wedstrijd, die vorig jaar van start ging, kregen jonge designers de opdracht om een meubelstuk te ontwerpen dat het DNA van Limburg reflecteert.De plek waar de top-15 aan ontwerpen werd gepresenteerd

De 26-jarige Tuhus, student aan het prestigieuze designinstituut Central Saint Martins in Londen, ontwierp speciaal voor deze gelegenheid kersenhouten vloertegels met gelaserde prints van droogbloemen, ingelegd met steenkoolgruis, een ontwerp waarbij ze zich heeft laten inspireren door het rijke mijnverleden van Limburg. Op donderdag 30 maart nam ze, onder het toeziend oog van medestudenten en prominenten uit de wereld van design, de eerste prijs in ontvangst. De uitreiking (de toekenning is goed voor een bedrag van 2500 euro) vond plaats in Via Creandi – het bezoekerscentrum van designfabrikant Leolux in Venlo.


Anna Tuhus met haar ontwerp

De Crossborder Design Contest is een designwedstrijd voor derdejaars studenten van vijf internationale designopleidingen (Maastricht, Londen, Hasselt/Genk, Antwerpen en Düsseldorf). Het doel van de wedstrijd is onder andere Limburg nationaal en internationaal op de kaart te zetten als grensoverschrijdende designregio. De wedstrijd is geïnitieerd door Leolux en Connect Limburg, in samenwerking met de Maastrichtse tegelfabrikant Royal Mosa en de Maastrichtse Adademy of Fine Arts and Design (MAFAD).

Volgens juryvoorzitter Jeroen Junte was het juryoordeel unaniem. ,,Het ontwerp van Anna stak met kop en schouders boven de andere ontwerpen uit. Het is origineel, flexibel, toegankelijk (ook in prijs), maar bovenal aantrekkelijk, waarbij ze op een heel geraffineerde wijze het Limburgse mijnverleden als inspiratiebron heeft gebruikt.”

Anna zelf verklaarde na de prijsuitreiking nog een beetje flabbergasted te zijn. ,,Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen.”

Tuhus ontving de prijs uit handen van Sebastiaan Sanders, directeur van Leolux en gastheer van de middag. In zijn speech voorafgaand aan de prijsuitreiking vertelde hij over hoe hij bij aanvang van de wedstrijd hoopte dat de ontwerpen hem zouden inspireren. Ook gedeputeerde Hans Theunissen sprak een wens uit. Hij benadrukte hoe belangrijk wedstrijden als deze zijn om jonge talenten (studenten) te verbinden aan het bedrijfsleven. Hij zei dan ook te hopen dat de finale van de Crossborder Design Contest een opstap is naar mogelijke, verdere samenwerkingen. Dat laatste gebeurt wellicht. Roal Mosa heeft laten weten positief verrast te zijn door het ontwerp van Anna. Samen gaan ze onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het ontwerp verder te brengen.


Anna Tuhus en Sebastiaan Sanders

Toen Anna besloot deel te nemen aan de Crossborder Design Contest, kende ze Limburg nog niet. ,,Amsterdam wist ik wel te liggen, maar van Limburg had ik nog nooit gehoord.”

Tijdens de kick-off van de wedstrijd, op 24 oktober 2016, raakte ze gecharmeerd van Maastricht. Maar voor haar design wilde ze geen open deuren intrappen. En dus ging ze op zoek naar meer informatie over Limburg. Al googelend kwam ze terecht bij het mijnverleden. ,,Met name de sociale impact van het sluiten van de mijnen – onder andere de werkloosheid – raakte me. Hieruit haalde ik de inspiratie uit voor het ontwerp. De gebruikte patronen zijn overigens bloempatronen, van bloemen uit de regio.”


Het ontwerp van Anna Tuhus

Aan de eerste editie van de Crossborder Design Contest deden 56 geselecteerde, derdejaars studenten mee van Hochschule Düsseldorf University of Applied Sciences, Luca School of Arts/MAD (Hasselt and Genk), Central Saint Martins (Londen), Koninklijke Academie voor schone Kunsten Antwerpen en de Maastricht Academy of Fine Arts and Design.

Lees ook