Hoogstamfruitbomen geplant op landgoed Terworm

Fotoverslag

Vrijdag 14 april 2017


De tafel met champagneglazen stonden niet op het terras of in het restaurant, maar midden op de omgeploegde akker. En de glazen werden niet gevuld met champagne maar met Limburgs fruitsap. Dat was het decor voor het feestelijk aanplanten van 100 hoogstamfruitbomen in het natuurpark Terworm rondom het gelijknamige kasteel. In werkelijkheid hoefden eigenaar Freek van der Valk en gedeputeerde Hubert Mackus maar enkele bomen te planten. Het meeste werk was al eerder gedaan door vrijwilligers van de stichting Ondernemend Bloesemlint.

Met de opbrengst van met name de appelbomen wil Van der Valk in de toekomst vooral eigen stroop gaan maken. „Ja, we gaan meer en meer de biologische kant op. Wie had dat zoveel jaren geleden gedacht toen we hier begonnen als hotelier. Toen dacht je vooral aan omzet en een zo hoog mogelijke waarde per vierkante meter. Nu werken we nog altijd hard voor een goede omzet, maar gelijkertijd zien we meer en meer de waarde in van een mooie natuur eromheen. We zijn blij dat we op deze manier een mooie bijdrage kunnen leveren aan de verdere uitbreiding van de Limburgse natuur.”

Het appelras dat is geplant, heet ‘Welter Klumpke’.  Directeur Jos Frintz van boomkwekerij Frijns in Margraten legt uit waar dit ras vandaan komt. „Uit de streek, uit Welten dus, en het typische van deze appelsoort was vroeger dat de vruchten pas in december hoefden te worden geplukt. Daardoor konden de appels in de winter vers blijven en hadden de boeren en hun kinderen toch nog hun dagelijkse vitaminen.”

Ook gedeputeerde Mackus was blij met het initiatief. „Of hoogstamfruitbomen echt nog rendabel zijn in economisch opzicht, mag je je afvragen. Maar ze dragen bij aan de schoonheid van het Limburgse landschap en daar komen veel bezoekers op af. Indirect dragen ze dus wel degelijk bij aan de economie.”

Lees ook