Bijzondere Spronkens en zeldzame Picasso’s

Gevarieerde voorjaarstentoonstelling Rob van Rijn

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 9 maart 2017

MECC Maastricht mag zich vanaf vandaag weer twee weken lang het centrum van de mondiale kunsthandel noemen. Maar de bijzondere sfeer die TEFAF met zich meebrengt reikt tot ver buiten de beursgebouwen. Kunstliefhebbers voor wie een aankoop op ‘s werelds belangrijkste kunst- en antiekbeurs te hoog gegrepen is, kunnen terecht in de tientallen galeries en kunsthandels in Maastricht en omstreken. Veel van deze zaken hebben met het oog op TEFAF een bijzondere collectie in huis gehaald.

Een van de Maastrichtse kunsthandelaren die de afgelopen maanden alles op alles hebben gezet om de komende tijd een veeleisend publiek op zijn wenken te kunnen bedienen is Rob van Rijn van de gelijknamige kunsthandel/galerie in de Bredestraat. Hij maakte woensdagmiddag bekend ‘startklaar’ te zijn ‘voor TEFAF en zijn bezoekers’.

Net als een aantal van zijn collega’s wendt Van Rijn het begin van TEFAF traditiegetrouw aan om zijn eigen voorjaarstentoonstelling te presenteren. De verkoopexpositie opent komende zaterdag.

De voorjaarsexpositie in kunsthandel Rob van Rijn heeft een flinke omvang. Centraal staan honderd bronzen sculpturen van onder anderen Arthur Spronken en diens zoon Caius en neef Xander, Jits Bakker, Ger Lataster, Willem Lenssinck en Wim Steins. Daarnaast is er een collectie twintigste-eeuwse en hedendaagse schilderijen. Bijzonder is het uit 1909 daterende olieverfschilderij (73x120cm) ‘Visite bij de familie Graafland’ van de Maastrichtse kunstschilder Rob Graafland.

Op de begane grond is een tentoonstelling ingericht met twintig litho's van Picasso uit de beroemde 'Suite Vollard', een serie bestaande uit 100 werken die de grote Spaanse kunstenaar tussen 1930 en 1937 vervaardigde in opdracht van kunsthandelaar Ambroise Vollard. Deze betaalde hem met schilderijen van Cézanne en Renoir. De afzonderlijke litho’s uit de 'Suite Vollard' zijn opgenomen in diverse museumcollecties en zijn onder verzamelaars erg gewild. Van de 300 series die zijn gemaakt zijn er nog maar weinig compleet.

Op de valreep, zo maakte Van Rijn via zijn Facebookpagina bekend, arriveerde woensdag nog een vroeg werk van de in 1930 in Beek geboren kunstenaar Arthur Spronken in de kunsthandel in de Bredestraat. Het betreft een eikenhouten beeld van 132 centimeter hoog getiteld ‘vrouwentors’. Het werk is in de jaren ’50 vervaardigd in de jaren ’50, vlak voordat de vermaarde Limburgse kunstenaar zich ging toeleggen op de vervaardiging van beeldhouwwerken uit brons. De houten vrouwenromp is afkomstig uit de collectie van een verzamelaar uit Nuth. De vraagprijs wordt niet breed gecommuniceerd, maar wie de komende dagen een bezoek brengt aan de kunsthandel van Rob van Rijn, zal niet veel moeite hoeven doen om aan de weet te komen wat hij of zij moet betalen om de vroege Arthur Spronken een prachtig plekje in zijn eigen huis te bezorgen.    

De vernissage van de voorjaarstentoonstelling is komende zaterdag en zondag 11 en 12 maart. De expositie loopt tot en met 28 mei.

Kunsthandel/Galerie Rob van Rijn
Bredestraat 4
6211 HC Maastricht
043 325 54 86
www.robvanrijn.nl
info@robvanrijn.nl

 

Lees ook