Optimisme bij opening Chapeau/Maastricht region stand TEFAF

Fotoverslag

Zaterdag 11 maart 2017


Wat heeft een kleinere stad als Maastricht voor op steden als Londen wanneer het aankomt op het organiseren van de belangrijkste kunstbeurs ter wereld? Antwoord: zijn beperkte omvang en grote overzichtelijkheid. ,,Er zijn genoeg musea in de buurt en plekken waar je goed kunt eten zijn er in overvloed.”

TEFAF-voorzitter Willem van Roijen benadrukt het ieder jaar opnieuw en ook gisteren – bij de opening van stand 707 (het gezamenlijke onderkomen van Chapeau, de gemeente en de provincie) – stipte hij het even aan: TEFAF wordt op allerlei manieren fantastisch ondersteund door Maastricht en dat wordt door alle handelaren enorm gewaardeerd. Er is dus voorlopig geen denken aan dat TEFAF uit Maastricht verdwijnt, zou je uit zijn woorden kunnen opmaken.

Van Roijen sprak ook zijn lof uit voor het feit dat het afgelopen najaar een uitgebreide delegatie uit Maastricht (aangevoerd door burgemeester Annemarie Penn-te Strake) naar New York is gevlogen om daar de eerste editie van TEFAF New York bij te wonen. ,,Dat heeft ons een enorme duw in de goede richting gegeven”, aldus de voormalig bankier. Van Roijen zei te hopen dat Maastricht ook acte de présence geeft tijdens TEFAF New York Spring, die van 4 tot 8 mei aanstaande voor de eerste keer gehouden wordt, maar gaf aan er alle begrip voor te hebben als dit om organisatorische of financiële reden niet zou lukken.

De opening van stand 707 werd bijgewoond door ruim honderd genodigden – veelal gelieerd aan de provincie Limburg en de gemeente Maastricht. Een deel van hen had voorafgaand aan de ontvangst al een bezoek gebracht aan de beurs die sinds vorig jaar met gepaste trots ‘het grootste pop-up museum ter wereld’ ter wereld wordt genoemd.

Hoofdredacteur Jo Cortenraedt van Chapeau – vaste partner van TEFAF en initiatiefnemer van de reis naar New York – bracht in herinnering hoe hij jaren geleden begon met een stand van slechts 4 bij 4 meter. De ontvangstruimte is alweer jarenlang een aantal maten groter. ,,Mede dankzij de provincie en de gemeente”, aldus Cortenraedt, die zei te hopen dat ‘stand 707’ in de nabije toekomst een euregionale aangelegenheid wordt. De stand  is aangekleed met diverse kunstwerken – variërend van middeleeuws houtsnijwerk tot een modern wandkleed van Grayson Perry. ,,Op die manier voorkomen we dat het hier een gezellig café wordt, een soort Vogelstruys van TEFAF”, aldus Cortenraedt.      

Foto’s Frits Widderhoven

Lees ook

TEFAF 2019

Voor de 32ste keer organiseert TEFAF een van de meest prestigieuze kunstbeurzen van de wereld. Het Mecc in Maastricht staat wederom centraal, waarbij ongeveer 275 kunst- en antiekhandelaren en galerieën hun pronkstukken tonen.

Algemene info
- Donderdag is de "Early Acces Day"
- Vrijdag volgt de officiële preview
- De kunstbeurs is voor publiek geopend van 16 t/m 24 maart
- Tickets zijn hier te verkrijgen
- Vorig jaar bezochten 75.000 mensen de beurs
- Chapeau maakt dagelijks TEFAF TV dat internationaal wordt uitgezonden