Parkstad Limburg Prijs

Een mooie promotie voor jonge kunstenaars

Dinsdag 14 maart 2017

Onbekende jonge Limburgse kunstenaars een platform bieden oftewel een kans om zich in de kijker te spelen. Dat is kort samengevat de ambitie van de Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars, die al sinds 1989 actief is. En niet alleen een platform, iedere vier jaar wordt de Parkstad Limburg Prijs uitgereikt aan een kunstenaar die daarmee onder andere een geldbedrag van 10.000 euro verdient.

In feite is het een voortzetting van een initiatief uit de jaren ’50 en ’60 toen de toenmalige kabinetschef en kunstcriticus Pieter Defeche jonge, veelbelovende kunstenaars zoals Lei Molin, Ger Lataster en Jef Diederen de mogelijkheid bood om te exposeren. Bepaald niet zonder succes.

De Parkstad Limburg Prijs wordt tegenwoordig uitgereikt in het Schunk Glaspaleis in Heerlen. Inmiddels werden er al zes prijzen uitgereikt en werden daarvoor even zoveel jury’s samengesteld. Tientallen bedrijven doen iedere editie een duit in het zakje om dit initiatief mogelijk te maken. Ruim 350 regionale kunstenaars heb-ben al deelgenomen. Velen hebben momenteel een mooie (internationale) carrière uitgebouwd, mede dankzij de financiële ruggensteun vanuit de Parkstad Limburg Prijs.

Na 29 jaar Stichting Promotie Limburgse Kunstenaars is er een nieuwe bestuur aangetreden onder leiding van voorzitter Miriam Jongen. De bestuursleden noemen zichzelf de tweede generatie en in enkele gevallen is dat ook letterlijk zo.

We merken dat er nog steeds behoefte is aan de promotie van jonge kunstenaars”, zegt de voorzitter. „ En ook dat ondanks internet een fysieke tentoonstelling nog altijd heel gewenst is.”
Afgelopen december werden tijdens de zesde editie van de Parkstad Limburg Prijs twaalf jonge, veelbelovende kunstenaars uit Belgisch- en Nederlands- Limburg aan het publiek gepresenteerd. Genomineerd waren Chaim van Luit, Charlotte Lagro, Daan Gielis, Dave de Leeuw, Elias Ghekiere, Gitte Hendrikx, Joep Hinssen, Sanne Vaassen, Joep Vossebeld, Karl Philips, Niek Hendrix en Tanja Ritterbekx. Ditmaal was er een vakjury bestaande uit Lene ter Haar (SCHUNCK*), Paul Devens (ABKM), Luuk Nouwen (FLACC), Andreas Beitin/Esther Boehle (Ludwig Forum) en Brigitte Bloksma (buitenplaats Kasteel Wijlre en Raad voor Cultuur).
Kunstenares Sanne Vaassen werd uitgeroepen tot de winnaar van de Parkstad Limburg Prijs.

Sanne Vaassen (1991) woont en werkt in Maastricht en maakt schilderijen, videokunst, performances, installaties en film. In haar werk richt zij zich op de confrontatie tussen interne controle en externe kracht. Zij studeerde aan de Academy of Fine Arts & Design in Maastricht en volgde daarna de Jan van Eyck Academie, ook in Maastricht.

In 2013 won zij al de Henriëtte Hustinxprijs.

Lees ook