Wijn- en Gastrobar met een Italiaanse tongval

Het Mooiste Ambacht

Auteur: Matthijs van Wissen
Dinsdag 7 maart 2017

Een gastronomische bar met Italiaanse wijnen, mediterraan eten en een online wineshop. Bij de start van een nieuw restaurantconcept komt iedereen kijken. Een goede eerste indruk bij de gast maakt een concept succesvol. Zaterdag opende ‘Vino & Friends’ voor het eerst zijn deuren voor de Maastrichtse horecawereld. Als auteur van Het Mooiste Ambacht was ik erbij om die eerste indruk te beleven.

Sommige horecazaken kiezen ervoor om stil open te gaan, zonder opening. Zo kan het personeel goed ingewerkt worden, het concept worden uitgetest en beginnersfoutjes worden verholpen zonder dat de gasten het duidelijk merken. Bij Vino & Friends hebben ze, met een officiële lancering van hun concept, gekozen voor de sprong in het diepe. Een veel leukere opening natuurlijk, maar ook een gewaagde. Het concept moet namelijk direct op scherp staan.

De naam ‘Vino & Friends’ geeft misschien geen blijk van originaliteit, toch is het nieuwe concept in de Plankstraat voor Maastrichtse begrippen aangenaam verassend. Waar je bij voorganger ’t Plenkske’ voorheen de authentieke Maastrichtse sfeer binnenstapte, beleef je bij Vino & Friends een Italiaanse ervaring in het hart van het stokstraatkwartier.

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst is de grote ouderwetse snijmachine waar de Italiaanse charcuterie op gesneden wordt. De wijnflessen die boven de bar hangen zorgen voor de sfeerverlichting en de tafels zijn gegraveerd met het logo van Vino & Friends.

Van het oude ‘Plenkske’ is – buiten de serre – niets meer te zien. De bar is verplaatst naar het midden van de Gastrobar waardoor je volledig rond de toog kan lopen. Overal waar je kijkt staan Italiaanse wijnen op planken en in wijnkasten.

Vino & Friends is een Gastrobar; je kunt in de Plankstraat terecht voor een glas wijn aan de bar of voor een gastronomische maaltijd. De bar heeft maar liefst twintig open wijnen en de keuken is Italiaans met vers geïmporteerde producten van lokale Italiaanse leveranciers en huisgemaakte pasta’s. 

Het bedienend personeel dat de charcuterie uitdeelt spreekt Engels met een Italiaanse tongval. Charmanter kan het voor mij niet!

Naast de charcuterie wordt tijdens de opening mozzarella met tomaat en de zelfgemaakte pasta geserveerd. Niet echt spannend, wel Italiaans. Maar we hebben de menukaart nog niet gezien, dus hopelijk worden we nog verrast met bijzondere producten en gerechten van de lokale Italiaanse leveranciers.

Neem je liever je eigen wijn mee? Geen probleem. Bij Vino & Friends mag je je eigen wijn meenemen, mits het wijnhuis niet op de kaart staat en je € 17,00 kurkgeld betaalt.

Naast de Gastrobar lanceerden de eigenaren Bas en Fabian zaterdag een online wijnshop. De wijnen zijn te bestellen en worden door de eigen bezorgservice aan huis geleverd. Vino & Friends is zeker een bezoek waard voor mensen die zich graag even in Italië wanen. De wijnen, het eten, de entourage én zelfs het personeel is Italiaans. Er zijn genoeg tafels die bezet moeten worden en voldoende open wijnen die geproefd kunnen worden.

Met z’n allen een kijkje nemen in de Plankstraat dus. Ik ga sowieso, al is het maar om de rest van de menukaart te bekijken.

Lees ook